A paradicsom kórjelei

A paradicsom kórjelei – melyeket hiánybetegségek okoznak – megjelenhetnek a növény levelein, de akár a szárán és a termésen is. A paradicsom betegségei elsősorban a gombás fertőzések, melyek csapadékos, nedves időben könnyebben terjednek. A paradicsom betegségeivel szemben elsősorban megelőzéssel védekezhetünk. Megelőzési lehetőségek:

  • rezisztens paradicsomfajták vásárlása
  • a beteg növényi részek megsemmisítése
  • a fertőzött talaj kezelése
  • vetésforgóban történő átültetés
  • a növények szellősen ültetése, ne kerüljenek túl sűrűn egymás mellé
  • a levélhónaljban lévő hajtások rendszeres visszacsípése
  • reggel kerüljön sor az öntözésre, lehetőleg elkerülve, hogy a levelek nedvesek legyenek
  • érdemes levélerősítő szerekkel kezelni az állományt, ilyen a zsurlófőzet, algakészítmények, kőpor

A paradicsom kórjelei – melyek a levélzeten jelentkeznek

Aszály

A levelek fonnyadása a vízhiány elsődleges jele. Ha az aszályos időszak hosszan tart a levelek akár le is hullhatnak. Az alapos öntözés a legcélravezetőbb megoldás, de ha ez tartósan nem valósítható meg, akkor a talaj takarás, illetve az árnyékolás is sokat segíthet a problémán.

Klorózis

Ha a levél nem tud elég klorofilt termelni a fotoszintézishez, a levelek elsárgulhatnak, vagy kifehéredhetnek. Ezt a talaj túlzott mésztartalma vagy vashiánya is okozhatja. Tőzeggel, kénvirággal savasítható a talaj, esetleg nyomelemekkel is kezelhetők a növények.

Magnézium hiány

A magnézium hiány jellegzetes tünetei a levél erek között feltűnő sárga vagy narancs sárga színű sávok. Ezek a részek később megbarnulnak, majd a levelek elszáradnak. Kezelése történhet magnézium-szulfát oldat segítségével vagy levéltápként, vagy lassabb hatással, talajtápként.

Mangán hiány

A levelek az erek közötti részeken elsárgulnak, de a levél erek feltűnően zöldek. Ez lehet a mangán- de akár a vashiány tünete is. A vashiány esetében szinte elfehérednek az érintett területek. Megoldásként a kéthetente 2x-3x-i mangán-szulfát oldatos permetezés segítség lehet.

Nitrogén hiány

A nitrogén hiányára a halványzöld vagy sárguló levelek, a satnya fejlődés is utalhat. Ez leginkább a cserepes edényekben nevelt növényeknél előforduló jelenség. A talaj nitrogén tartalmának növelésével megoldódik a probléma.

Perzselődés

Elsősorban az üvegházban nevelt növények esetében fordul elő, amikor a levelek szélein és élein barna foltok jelennek meg. A szabadban nevelt növények esetében az erős napsütésben történő locsolás hatására fordul elő, amikor a levélen maradt vízcseppek nagyítóként viselkednek és a növény megég.

A paradicsom kórjelei – melyek a termésen jelentkeznek

Csúcsrothadás

A paradicsom bogyóján barnásfekete, kissé besüppedt folt keletkezik. Ezt okozhatja részben kalciumhiány, melynek káros hatását azonban fokozhatja a rendszertelen öntözés. Érdemes ilyenkor mindenképpen gyom mentesíteni a talajt, hogy ne szívják el a növénytől a nedvességet. Valamint a tövek közé ajánlott talajtakarót is tenni, ami csökkenti a párologtatást.

A paradicsom száron jelentkező kórjelei

Kötegesedés

Fejlődési rendellenesség a szártövön jelentkező levélgolyva, amikor a szár ellaposodik, vagy eltorzul. Ennek több oka is lehet: rovarok, fagy, genetikai problémák. Jellemzően csak egy-két szárat érint, így elegendő ezeknek az érintett részeknek az eltávolítása éles metszőollóval. (Melyet utána szükséges fertőtleníteni.)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom