Balkon paradicsom termesztése

Balkon paradicsom termesztése cserépben vagy balkonládában is történhet. Ugyanis a számos paradicsom fajtának köszönhetően paradicsom nemcsak kiskertben vagy nagyüzemi feltételek mellett nevelhető. Mivel nagyon kedvelt zöldség hazánkban is, egyre többen balkonon, erkélyeken is termesztik. Nagyon egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Magas a rost tartalma is, viszont kevés benne a kalória, így remek kiegészítője lehet diétás étrendeknek egyaránt. A paradicsom felhasználása pedig igen széleskörű, rendkívül kedvelt a hazai konyhákban.

Balkon paradicsom termesztése

Mielőtt a magokat vagy a palántákat megvásároljuk, érdemes átgondolni, hogy mi a célunk vele. Ennek megfelelően javasolt a balkonparadicsom fajták közül választani.

Mivel rokona a padlizsán, paprika és burgonya is, így termesztése ezen növényekével hasonlatos. Ha magról történik a vetése, akkor azt március közepén megkezdhetjük. Szabadföldbe csak május közepe felé – ha már az éjszaki hőmérséklet sem megy 15 °C aláültessük a palántákat. Ugyanis melegigényes növény. Hőigénye csíráztatáskor is legalább 20 °C. Kiültetéséig is meleg helyen kell tartani. A különböző fajtáknak köszönhetően akár folyamatosan is szedhető, ahogy érik.

Palántaként 6-8 hetes növényt érdemes vásárolni a kiültetéshez. Ezt megelőzően azonban már érdemes elkészíteni a helyét és a talaját.

Paradicsom termesztése cserépben

Nemcsak biokertben, kevesebb hely esetén magaságyásban, ennek hiányában akár balkonon cserépben is nevelhető.

A cserép vagy ültetőedény minimum 20 literes legyen. Lehetőleg sötét színű, amely több napfényt képes elnyelni, ugyanis a paradicsom rendkívül meleg- és fényigényes növény. Olyan helyre tegyük, ahol éri a nap. Ültetés után alaposan meg kell öntözni, majd ajánlott mulccssal takarni a nedvesség megtartása és a gyomok távoltartása érdekében. A növekedése során, ha szükséges karózzuk fel.

Gondozása során ügyeljünk arra, hogy öntözésnél a talajt öntözzük és ne a leveleket, ezzel is megelőzve a betegségek kialakulását. Folyamatosan biztosítsuk számára a nedves talajt, de pangó vízben ne álljon. Akkor locsoljuk, ha a talaj felső 5 cm-re már kiszárad.

A locsolás hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik, ezért érdemes azt is fellazítani időnként. Különben a növény hajtásai elsárgulnak és a növekedése is leáll.

A teljes betakarításig szükséges a folyamatos tápanyag utánpótlás is számukra.

A betegségeivel, kártevőivel szemben érdemes társnövényekkel együtt vetni. Cserépben ehhez alkalmas például a bazsalikom vagy akár a fokhagyma, metélőhagyma.

A betegségekkel szembeni megelőzés lehet az ellenálló fajták ültetése is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom