Balkonparadicsom fajták

A balkonparadicsom fajták a legkisebb erkéllyel rendelkező lakástulajdonosoknak is teret nyitnak a paradicsom termesztéséhez.  A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, nagyon ízletes és egészséges bogyótermését régóta fogyasztjuk és használjuk ételek elkészítéséhez.

Balkonparadicsom fajták

Mini sárga

Erős, folyamatos növekedésű fürtös, koktélparadicsom. Termése apró, ovális, szilva alakú, sárga színű, fürtökben helyezkedik el. Tám rendszert igényel, akárcsak az uborka. A fagyokig folyamatosan virágzik. Meleg-, tápanyag- és vízigényes növény. Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást igényel.

Cherrola F1

Középerős növekedésű, korai érésű koktélparadicsom. Termése gömbölyű, élénkpiros, átlagos tömege 15-20g, repedésre nem hajlamos, folytontermő paradicsom, melynek egy fürtjében körülbelül 20 bogyó terem. Bogyója kemény és jó ízű, fürtben is szedhető.

Manó

Korai szabadföldi termesztésre ajánlott, 35-35cm magasra növő, determinált növekedésű paradicsom. Rendkívül korai, gyors fejlődésű. Termése szabályos gömb alakú, 50-60g tömegű, pirosra érő, jó ízű. Friss fogyasztásra alkalmas.

Vilma

Korai érésű, cserépben és balkonládában is nevelhető paradicsom. Szabadföldön, fólia alatt és lakásablakban való termesztésre egyaránt alkalmas. A tövek nagyon alacsony növekedésűek, ezért a kiskertek ideális növénye. A bogyók átlagos tömege 15-20g. Termései gömbölyűek, élénkpirosak és jóízűek.

Tumbling Tom Red balkonparadicsom

Dúsan növekvő fajta, ezért ideálisan tartható ámpolnában és cserépben. Ez a nagyon korai fajta alkalmas balkonos termesztésre. A növények kisebb növésűek. A termések kisebbek, tömegük 8-10 gramm, repedezés ellen ellenállóak.

Paradicsom goldkrone gála

Fűtetlen fólia alatti hajtatásra, szabadföldi tám rendszeres termesztésre is ajánlott folytonnövő, jó termőképességű, sokáig szedhető fajta. Bogyója apró, gömb alakú, 15-20 g tömegű, sárga színű.

Paradicsom perun gála 1

Ez a szabadföldi termesztésre ajánlott, folytonnövő paradicsom fajták közé tartozó jó termőképességű, sokáig szedhető fajta, tám rendszert igényel. Bogyója rendkívül ízletes, sárga, kicsi, körte alakú, 15-20 g. Egy fürtben 10-15 termés van. Friss fogyasztásra és díszítésre is.

Balkonstar

Balkonládában vagy nagyobb cserépben is termeszthető, törpe növekedésű, korai érésű fajta, apró, gömb alakú bogyói friss fogyasztásra alkalmasak.

Balkonparadicsom fajták termesztése

Balkonparadicsomot ma már könnyen termeszthetünk bármely napfényes erkélyen, vagy teraszon, hiszen kedvünkre válogathatunk a különböző fajtákból, sárga, narancssárga, piros színű paradicsomot is ültethetünk. Választhatunk akár két méter magasságot elérő koktélparadicsomot, amelyet felfuttathatunk egy rácsra, vagy egy törpe változatot, amely egy cserépben is jól érzi magát, sőt akár csüngő virágtartóba is ültethetünk balkonparadicsomot.

A legfontosabb a balkonparadicsom termesztése során, hogy elég vizet és napfényt kapjon a növény, egy félárnyékos, vagy árnyékos erkélyen sajnos nem lesz bő terméshozam.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom