Bikaszív paradicsom

A bikaszív paradicsom termesztése igazán hálás feladat, hiszen 1-1 jól megtermett példány akár a fél kg-ot is elérheti. Hazánkban nagyon népszerű a paradicsom, így számos fajtáját termesztik nagyüzemi körülmények között, kiskertekben egyaránt. De biokertekben, magaságyásokban és ekélyen, balkonládában is népszerű.

A paradicsomot általában két nagy kategóriába soroljuk:

  1. a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)
  2. a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A bikaszív paradicsom bokor paradicsom. A háziasszonyok egyik kedvenc fajtája.

Bikaszív paradicsom jellemzői

  • Termése rendkívül nagyra képes nőni, átlagosan 3-400 grammot nyom egy-egy bogyó, de előfordul akár fél kilós egyed is
  • Nevét a bogyó alakjáról kapta, amely egy szívre emlékeztet
  • Termesztése a szokásos módon történik
  • Középkései, magas növésű, szabadföldi fajta, mely rendkívül húsos, ízletes termést ad. Termesztése során érdemes tám rendszert használni, mint az uborka esetén.

Hová kerüljön?

Bokorparadicsomot a tornácon, erkélyen, dézsában a hobby kertészek is szívesen termesztenek kompakt méretük és kis helyigényük miatt. Termésmennyisége a determinált fajtáknak kisebb, mint a folytontermő paradicsom fajtáké, de aki egyszerre szeretne több termést betakarítani, az biztos, hogy bokorparadicsomot fog termeszteni. Ennek oka, hogy a determinált paradicsom fajták termése egyszerre érik be, így egy bokorról egy hónap alatt az összes termés leszedhető. A befőzni való paradicsom is ezek közé tartozik.

Bikaszív paradicsom felhasználása

Íze rendkívül finom, édeskés, a termés lédús. Az ökörszív paradicsom friss fogyasztásra, valamint befőzésre: paradicsomlének, szósznak is kiválóan alkalmas paradicsomfajta. Jól tárolható, minőségét hosszú ideig megőrzi. 

https://thegreenlove.com/Okorsziv-paradicsom-05g

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom