Bokor paradicsom

A bokor paradicsom, vagy más néven determinált paradicsom, egy kompakt növényfajta, amelyet általában kisebb területeken, például erkélyeken, teraszokon vagy kisebb kertekben termesztenek. Ezek a növények különösen vonzóak azoknak, akik korlátozott hely áll rendelkezésre, de mégis szeretnének friss paradicsomot termeszteni.

Mit is jelent a bokor paradicsom vagy más néven determinált paradicsom kifejezés?

A paradicsomot általában két nagy kategóriába soroljuk:

1.       a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)

2.       a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A bokor paradicsom kifejezetten azért lett kitenyésztve, hogy a lehető legtöbb gyümölcsöt hozza kisebb méretű növényeken. Gyakran alacsonyra nőnek és jól tűrik a cserépben vagy más konténerben való termesztést. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy akár a legkisebb kertek vagy erkélyek is gazdag termést hozzanak. Ugyanis ennek a fajtának a sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni. Előnyük elsősorban méretükben rejlik. Termesztőik a palántázás pillanatában tisztában vannak azzal, hogy növényük maximálisan mekkorára fog nőni, így igazán dekoratív és rendezett ültetvényt lehet ezekből a fajtákból létrehozni.

Bokor paradicsom gondozása

Ezek a paradicsomok általában kevésbé igényesek a támogatásra és a metszésre, mint a hagyományos paradicsomnövények, így ideális választás lehet azoknak, akik kezdő kertészek vagy akiknek korlátozott az idejük a kert gondozására. Éppen ezért a gondozása viszonylag egyszerű, és kevésbé igényel figyelmet, mint a hagyományos paradicsomnövények esetében.

  1. Talaj és tápanyagok: A bokor paradicsomok számára gazdag, jó vízelvezetésű talajra van szükség. A jó minőségű kerti föld ideális választás, amelyet lehetőség szerint komposzttal vagy egyéb szerves anyagokkal lehet dúsítani. Az idény elején érdemes bekeverni egy jó minőségű, lassan felszabaduló műtrágyát is a talajba.
  2. Öntözés: Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, különösen a száraz időszakokban. Az egyenletes nedvesség segíti a növények egészséges növekedését és terméshozamát. Ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves vagy túl száraz.
  3. Támogatás: Bár ezek a fajták általában kisebb méretűek és kompaktabbak, mint a hagyományos fajták, még mindig előfordulhat, hogy némi támogatásra van szükségük. Különösen akkor, ha a termés nehézzé válik. Használhatunk kerti pálcákat vagy rácsokat a növények támasztásához, akárcsak az uborka esetében. A kő.
  4. Kacsolás: Kevésbé igényelnek metszést, mint a hagyományos fajták, időnként érdemes lehet eltávolítani a növény alsó leveleit, hogy megakadályozzuk a talajjal való közvetlen érintkezést és a betegségek terjedését.
  5. Trágyázás: A növényeket idény közben is meg lehet trágyázni, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást és a terméshozam növelését. Szerves trágyák vagy folyékony tápanyagok használata ajánlott.
  6. Betegségek és kártevők elleni védelem: Figyeljünk a növényekre, hogy időben észrevegyük a betegségek vagy kártevők jeleit. Ha szükséges, alkalmazzunk megfelelő növényvédelmi intézkedéseket, például fungicid vagy rovarirtó szerek használatát.

A fentiek betartásával és rendszeres figyelemmel a bokor paradicsomok egészségesek maradnak, és bőséges termést hoznak a szezon során. Fontos azonban megjegyezni, hogy a pontos gondozási igények változhatnak a különböző fajtáknál és a termesztési körülmények függvényében.

Bokor paradicsom fajták

A determinált paradicsom a fajtától függően különböző szármagasságú lehet. Léteznek törpe paradicsom fajták, amelyek csupán 60-80 cm magasra nőnek, míg más fajták az akár másfél méteres magasságot is leérhetik. Kiváló választás, ha könnyen karbantartható dézsás konténerkertet tervezünk például a teraszra, a tornácra vagy az erkélyre. A bokor paradicsom kifejezetten jól érzi magát ilyen körülmények között, mivel általában nagyobb távolságra van szükség két növény között és a saját ültető edény is kimondottan ideális a bokorparadicsom számára. A különösen apró terek esetén a törpe fajták javasoltak, mivel nem annyira terebélyesek. A nagyobbra növő fajtákat szükség esetén célszerű tám rendszerrel ellátni, mint az uborka esetén.

A nem determinált – vagy más néven folytontermő paradicsom hatalmas lombozatot fejleszt és igen gazdagon terem. Általában egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása. Sok kertész mindkét fajtából tart a kertjében, hogy mindkettő előnyeit ki tudja használni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom