Determinált paradicsom fajták

A determinált paradicsom fajták különlegesek a kertészek számára, mivel kompakt növekedésűek és gyorsan érnek. Így ideálisak kis területeken való termesztéshez vagy beltéri kertészethez egyaránt.

Determinált paradicsom vetőmag számos vetőmagüzletben megtalálható, akár online rendeléssel is. Természeti kincseink egyik legkedveltebbike, a paradicsom, egy igazi kulináris univerzumot rejteget magában. A termesztésével pedig egy még izgalmasabb világba kalauzolhatunk el, különösen, ha a determinált paradicsomról van szó.

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni.  Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Előnyük elsősorban méretükben rejlik. Termesztőik a palántázás pillanatában tisztában vannak azzal, hogy növényük maximálisan mekkorára fog nőni, így igazán dekoratív és rendezett ültetvényt lehet ezekből a fajtákból létrehozni.

A determinált paradicsom nemcsak a hagyományos paradicsommal azonos csodálatos ízvilággal rendelkezik, hanem egyedi tulajdonságaival is kitűnik. A determinált fajták kifejezetten alkalmasak kis kertekbe, balkonládákba vagy akár beltéri termesztésre is, mivel kompakt méretű növények, amelyek nem igényelnek túl sok helyet. Emellett a determinált paradicsom gyorsan érik, így rövidebb idő alatt élvezhetjük a friss, zamatos termést.

Determinált paradicsom fajták

Ezek a fajták rendkívül termékenyek és általában könnyen gondozhatók, így akár kezdő kertészeknek is ajánlottak. Emellett sokféle determinált paradicsomfajta közül választhatunk, amelyek különböző méretűek, alakúak és színűek lehetnek, így mindenki megtalálhatja az ízlésének és a termesztési körülményeinek megfelelő választást. Legyen szó kis méretű cseresznyeparadicsomról, közepes méretű bőtermő fajtáról vagy akár nagyobb beefsteak paradicsomról, a determinált paradicsomfajták kínálata változatos és izgalmas lehetőségeket rejt a kertészek számára.

  1. Patio Princess: Ez a fajta kifejezetten alkalmas balkonládákba vagy kisebb kertekbe, mivel kompakt méretű, és korán érik. A Patio Princess paradicsomok ízletesek és rendkívül termékenyek, ideális választás azoknak, akik korai termést szeretnének.
  2. Bush Early Girl: Egy másik népszerű determinált paradicsomfajta, amely korai érésű és kompakt növényeket eredményez. Ez a fajta kiváló ízű, közepes méretű paradicsomokat terem, és kiválóan alkalmazkodik az átlagosnál rövidebb növekedési időhöz.
  3. Tumbling Tom: Ezt a fajtát gyakran termőkonténerekben vagy kosarakban termesztik, mivel függő növény, amely ideális választás lehet a balkonok vagy teraszok díszítésére. A Tumbling Tom paradicsomok kis méretűek, rendkívül ízletesek és hosszú ideig teremnek.
  4. Celebrity: Ez a fajta közepes méretű, bőtermő determinált paradicsom, amely széles körben elterjedt a kertészek körében. Ugyanis ellenálló a betegségekkel szemben, és kiváló ízű, közepes méretű paradicsomokat terem, amelyek ideálisak friss fogyasztásra vagy konzerválásra.
  5. Zömök: Népszerű választás a kertészek körében, mivel kompakt növényeket eredményez, és gyorsan érnek. Ideálisak kisebb kertek vagy konténerek számára.

Mit is jelent a determinált paradicsom kifejezés?

A vetőmagok beszerzésekor érdemes megbízható forrásokat választani, például kertészeti áruházakat vagy megbízható online kertészeti boltokat. Fontos, hogy olyan fajtát válasszunk, amely megfelel a tervezett termesztési körülményeknek és igényeinknek egyaránt.

A determinált paradicsom a fajtától függően különböző szármagasságú lehet. Léteznek törpe paradicsom fajták, amelyek csupán 60-80 cm magasra nőnek, míg más fajták az akár másfél méteres magasságot is leérhetik. Kiváló választás, ha könnyen karbantartható dézsás konténerkertet tervezünk például a teraszra, a tornácra vagy az erkélyre. A bokorparadicsom kifejezetten jól érzi magát ilyen körülmények között, mivel általában nagyobb távolságra van szükség két növény között és a saját ültető edény is kimondottan ideális a bokorparadicsom számára. A különösen apró terek esetén a törpe fajták javasoltak, mivel nem annyira terebélyesek. A nagyobbra növő fajtákat szükség esetén célszerű tám rendszerrel ellátni, mint az uborka esetén.

A determinált paradicsom termesztése igazi öröm lehet, hiszen nemcsak friss és ízletes gyümölcsöket szerezhetünk be saját kertünkből, hanem egy újabb szintre is emelhetjük az otthoni kertészkedést és gasztronómiai kalandokat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom