Determinált paradicsom vetőmag

Determinált paradicsom vetőmag számos vetőmagüzletben megtalálható, akár online rendeléssel is. Természeti kincseink egyik legkedveltebbike, a paradicsom, egy igazi kulináris univerzumot rejteget magában. A termesztésével pedig egy még izgalmasabb világba kalauzolhatunk el, különösen, ha a determinált paradicsomról van szó.

Determinált paradicsom

Mit is jelent a determinált paradicsom kifejezés?

A paradicsomot általában két nagy kategóriába soroljuk:

1.       a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)

2.       a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni.  Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Előnyük elsősorban méretükben rejlik. Termesztőik a palántázás pillanatában tisztában vannak azzal, hogy növényük maximálisan mekkorára fog nőni, így igazán dekoratív és rendezett ültetvényt lehet ezekből a fajtákból létrehozni.

A determinált paradicsom nemcsak a hagyományos paradicsommal azonos csodálatos ízvilággal rendelkezik, hanem egyedi tulajdonságaival is kitűnik. A determinált fajták kifejezetten alkalmasak kis kertekbe, balkonládákba vagy akár beltéri termesztésre is, mivel kompakt méretű növények, amelyek nem igényelnek túl sok helyet. Emellett a determinált paradicsom gyorsan érik, így rövidebb idő alatt élvezhetjük a friss, zamatos termést.

Determinált paradicsom vetőmag

A vetőmagok beszerzésekor érdemes megbízható forrásokat választani, például kertészeti áruházakat vagy megbízható online kertészeti boltokat. Fontos, hogy olyan fajtát válasszunk, amely megfelel a tervezett termesztési körülményeknek és igényeinknek egyaránt.

A determinált paradicsom a fajtától függően különböző szármagasságú lehet. Léteznek törpe paradicsom fajták, amelyek csupán 60-80 cm magasra nőnek, míg más fajták az akár másfél méteres magasságot is leérhetik. Kiváló választás, ha könnyen karbantartható dézsás konténerkertet tervezünk például a teraszra, a tornácra vagy az erkélyre. A bokorparadicsom kifejezetten jól érzi magát ilyen körülmények között, mivel általában nagyobb távolságra van szükség két növény között és a saját ültető edény is kimondottan ideális a bokorparadicsom számára. A különösen apró terek esetén a törpe fajták javasoltak, mivel nem annyira terebélyesek. A nagyobbra növő fajtákat szükség esetén célszerű tám rendszerrel ellátni, mint az uborka esetén.

A determinált paradicsom vetése

A vetés folyamata során először készítsünk elő a megfelelő ültetőközeget, amely lehetővé teszi a jó vízelvezetést és a növények számára szükséges tápanyagok biztosítását. A vetőmagokat kis cserépbe vagy palántatálcába vessük, és helyezzük őket napos, meleg helyre. Fontos, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne legyen túl vizes, hogy elkerüljük a penészesedést vagy a gyökérrothadást.

Amint a magok kicsíráznak és elkezdenek növekedni, ültessük át őket nagyobb cserépbe vagy szabadföldbe, figyelve arra, hogy megfelelő távolságot tartsunk közöttük a kiegyenlített növekedés érdekében. Ne feledjük rendszeresen öntözni és tápanyagot biztosítani számukra a virágzás és terméshozam maximalizálása érdekében.

Bokorparadicsomot a tornácon, erkélyen, dézsában a hobby kertészek is szívesen termesztenek kompakt méretük és kis helyigényük miatt. Termésmennyisége a determinált fajtáknak kisebb, mint a folytonnövő fajtáké, de aki egyszerre szeretne több termést betakarítani, az biztos, hogy bokorparadicsomot fog termeszteni. Ennek oka, hogy a determinált fajták termése egyszerre érik be, így egy bokorról egy hónap alatt az összes termés leszedhető. A befőzni való paradicsom is ezek közé tartozik.

A determinált paradicsom termesztése igazi öröm lehet, hiszen nemcsak friss és ízletes gyümölcsöket szerezhetünk be saját kertünkből, hanem egy újabb szintre is emelhetjük az otthoni kertészkedést és gasztronómiai kalandokat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom