Determinált paradicsom

Mit is jelent a determinált paradicsom kifejezés?

A paradicsomot általában két nagy kategóriába soroljuk:

  1. a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)
  2. a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni.  Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Előnyük elsősorban méretükben rejlik. Termesztőik a palántázás pillanatában tisztában vannak azzal, hogy növényük maximálisan mekkorára fog nőni, így igazán dekoratív és rendezett ültetvényt lehet ezekből a fajtákból létrehozni.

Hová kerüljön?

Bokorparadicsomot a tornácon, erkélyen, dézsában a hobby kertészek is szívesen termesztenek kompakt méretük és kis helyigényük miatt. Termésmennyisége a determinált fajtáknak kisebb, mint a folyton növő fajtáké, de aki egyszerre szeretne több termést betakarítani, az biztos, hogy bokorparadicsomot fog termeszteni. Ennek oka, hogy a determinált fajták termése egyszerre érik be, így egy bokorról egy hónap alatt az összes termés leszedhető. A befőzni való paradicsom is ezek közé tartozik.

A determinált paradicsom fajtái

A determinált paradicsom a fajtától függően különböző szármagasságú lehet.

  • Léteznek törpe paradicsom fajták, amelyek csupán 60-80 cm magasra nőnek, míg más fajták az akár másfél méteres magasságot is leérhetik.
  • Kiváló választás, ha könnyen karbantartható dézsás konténerkertet tervezünk például a teraszra, a tornácra vagy az erkélyre.
  • A bokorparadicsom kifejezetten jól érzi magát ilyen körülmények között, mivel általában nagyobb távolságra van szükség két növény között és a saját ültető edény is kimondottan ideális a bokorparadicsom számára.
  • A különösen apró terek esetén a törpe fajták javasoltak, mivel nem annyira terebélyesek. A nagyobbra növő fajtákat szükség esetén célszerű tám rendszerrel ellátni, mint az uborka esetén.

A nem determinált – vagy más néven folytontermő paradicsom hatalmas lombozatot fejleszt és igen gazdagon terem. Általában egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása. Sok kertész mindkét fajtából tart a kertjében, hogy mindkettő előnyeit ki tudja használni.

https://www.kertimag.hu/bogyosok/paradicsomcsoport.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom