Édes paradicsom fajták

Az édes paradicsom fajták különösen keresettek a fogyasztók körében, hiszen az édes íz az, amit általában érezni szeretnénk. Hazánkban a legismertebb paradicsomok a piros fajták, a boltok polcain is elsősorban ezek találhatóak, azonban igazán különlegesek is fellelhetőek, pl. a fehér paradicsom

Hiszen a paradicsom valójában igencsak színes, lehet:

  • fehér
  • sárga
  • rózsaszín
  • lila
  • zöld
  • fekete
  • de akár csíkos is

A zöldeket leszámítva ezek a paradicsomok jellemzően édesebbek és kevésbé savasak, mint a piros színű bogyók esetében. A piros paradicsom fajták mellett a sárga színűekből is egyre nagyobb a kínálat és az utóbbi években a kereslet is megnőtt. Talán már nem idegenkedünk tőle annyira.

Édes paradicsom fajták

Általánosságban elmondható, hogy a sárga paradicsomok édesebbek piros társaiknál.

Fekete ananász nevű belga paradicsom (Ananas noire)

Korai, folytonnövő, 85 napra már érő, bőtermő, az ananászra hasonlító paradicsom. Ha hagyjuk jól beérni, íze rendkívül édes lesz, de kásás fajta. Szeletelve, salátákban, szendvicseken nagyon jól mutat.

Bolíviai vadparadicsom

Korai, folytonnövő, 85 napra már érő, aranysárga színű, kerekded, mézédes 1,5-2 cm átmérőjű bogyókat termő paradicsomfajta. Rendkívül bőtermő, édes kicsi bogyói egészen a hideg beálltáig nő és terem.

Sun Gold

A Sun Gold szinte minden paradicsom íz teszt győztese az édessége miatt. Lehet találni a Sun Goldénál magasabb cukortartalmú fajtát, de annyira alacsony a savtartalma, hogy ezt a fajtát érzi mindenki a legédesebbnek. Korai, a folytonnövő paradicsom fajták közé tartozik. Kiültetés után az 55-ik és a 65-ik nap között már terem. Cseresznye paradicsom lévén nem nagy, 30 grammot nyom egy gyümölcs. A Sun Gold eredetileg japán hibridfajta.

Ha valakinek azonban nem tetszik a Sun Gold, esetleg mert nem klasszikus piros színű paradicsom, kipróbálhatja a Sun Cherryt, a Super Sweet 100-at, a Sugar Snack-et vagy a Sweet Million fajtát, ezek mind nagyon finom édes cseresznyeparadicsomok.

Cukorfalat

Egy hazai különlegesség maradt még, amiről érdemes tudni és keresni a boltok polcain: a Cukorfalat paradicsom.  Ez egy hazai nemesítésű, igen édes, piros bogyójú fajta, mely licenc védelem alatt áll.

Tudd ránézésre, melyik az édes paradicsom:

https://www.termelotol.hu/hirek/melyek-legfinomabb-paradicsomfajtak

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom