Oldal kiválasztása

A fa paradicsom fajták, ugyanúgy a burgonyafélékhez tartoznak, mint a paradicsom.

Származása is megegyezik a paradicsoméval, hiszen a fa is Dél-Amerikából származik. Örökzöld növény és mivel 2 méter magasra is megnő paradicsomfának is nevezik. Elég igénytelen növény, de rendszeres öntözést igényel. Elsősorban dézsás növényként tartható és balkonokon, teraszokon, kertben termeszthető.

Fa paradicsom jellemzői

Fás törzsű, nagy levelű, örökzöld növény, mely hazájában akár 4-5 méter magasra is megnő. Általában 2 éven belül megjelennek rajta az első termések. A bogyók piros színűek, tojás alakúak és édeskés az ízük. Magvetéssel is szaporítható, de a csírázása hosszú ideig tart és lassan indul növekedésnek. Magvai kicsik, feketés színűek. Elég igénytelen, de nyáron rendszeres öntözést és trágyázást igényel, ennek köszönhetően rendkívül bőtermő. Támrendszer alkalmazása ajánlott, mint az uborka esetén. Fagymentes teleltetés mellett egyre több és finomabb termést ad, azonban -3 °C-on elpusztul .

Fa paradicsom fajták termésének felhasználása

Nyersen, befőttként, gyümölcskocsonyaként, vagy salátának is ajánlott a fogyasztása, azonban éretlenül mérgező! Hazájában paprikával ízesített levéből csípős szószt készítenek.

Fa paradicsom fajták

Opus F1 Paradicsomfa

Az Octopus F1 paradicsomfa a növénynemesítés egyik csodája, amit gyakorlatilag bárki termeszthet. Ez egy hibrid fürtös, determinált növekedésű paradicsom fajta, ami azt jelenti, hogy folyamatosan nő, nincsen véglegesen kifejlett állapota. A ritka paradicsomfajta megnőhet akár négy méter magasra is, de még az ennél nagyobb méretű példányok sem mennek ritkaság számba. Koronájának területe elérheti a negyven-ötben négyzetmétert is. Így ennek a paradicsom óriásnak a terméshozama is meglehetősen bőséges, akár a másfél tonnát is elérheti!

https://zoldsziget.blog.hu/2014/02/23/paradicsomfa_730

Címlap kép: Paradicsomfa (forrás: https://ketkes.com/ime-az-octopus-f1-paradicsomfa-egy-szokatlan-hibrid-fajta-melyet-gazdalkodok-nemesitettek-ki)

Vissza a kategória cikkeihez