Fehér paradicsom

Hazánkban a legismertebb paradicsomok a piros fajták, a boltok polcain is elsősorban ezek találhatóak, azonban igazán különlegesek is fellelhetőek, pl. a fehér paradicsom.  Hiszen a paradicsom valójában igencsak színes, lehet: fehér, sárga paradicsom, rózsaszín, lila paradicsom, zöld, fekete, de akár csíkos is.  A zöldeket leszámítva ezek a paradicsomok jellemzően édesebbek és kevésbé savasak, mint a piros színű bogyók esetében.

Fehér paradicsom fajták

Nagy fehér

A nagy fehér termése – mint a neve is utal rá, – akár 1 kg-ra is megnő. Termése hófehér színű, lédús, kellemesen édes ízű, igazi lugasparadicsom ritkaság. Magasra is megnő, így ennél a fajtánál mindenképpen támaszték, vagy támrendszer használata javasolt, akárcsak az uborka esetében.

Színtelen cseresznye paradicsom

Ping-pong labda méretű bogyói 4-5 szemes fürtökben teremnek. Színe a gyöngyháztól a halvány sárgáig terjed. Gyümölcse repedésmentes, enyhe, alacsony savtartalmú, lédús és nagyon édes.
Növénye a cseresznye paradicsomhoz hasonló, termesztése a piros fajtákkal megegyező. 2-3 cm átmérőjű, elefántcsontszínű, kerekded bogyókat termő paradicsom. Bőtermő, folyamatosan növő fajta, fürtökben növő, ropogós termése harmonikusan édes. Igénytelen, gyors növekedésű fajta. Tenyészidő: 79 nap.

A fehér paradicsomok a felhasználási módjai

Ez a fajta színtelen paradicsom igazi különlegesség a piroshoz szokott szemnek.

Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott:

  • mely saláták
  • hidegtálak dísze lehet főleg piros és sárga társaival keverve

Érdemes megkóstolni, ha lehetőségünk adódik rá, vagy el is vetni néhány tövet. Igazi különlegesség, mely bármely étel díszítésénél jól mutat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Címlap kép: Fehér paradicsom (forrás: https://www.csomagpostas.hu/hobbi-kert/feher-paradicsom-100-darab-mag-ingyenes-szallitas)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom