Folytonnövő paradicsom fajták

A folytonnövő paradicsom fajták más néven a nem determinált paradicsom fajták. Hazánkban a paradicsom rendkívül nagy népszerűségnek örvend, akárcsak a paprika. Számos fajtája elérhető, így egészen a nyár elejétől, ősz végéig szedhetők a különböző fajták termései.

A paradicsomot általában két nagy kategóriába soroljuk:

 1. a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)
 2. a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A nem determinált, más néven folyton növő paradicsom fajták, ahogyan a nevében is benne van, ezek a növények nem állnak le a növekedéssel az adott idényben. Így előfordulhat, hogy a növény egyszerre növekszik, hoz virágot és nevel termést. Ezek a növények igen magasra is megnőhetnek. Így mindenképpen szükséges támrendszer számukra, akárcsak az uborka esetén.

A folyton növő fajták előnye, hogy folyamatosan van rajtuk érett paradicsom az idény során, így konyhakerti termesztésre kiválóan alkalmasak. Megfelelő tám rendszerrel nem feltétlenül foglalnak nagy helyet, így a konyhakertek ékessége lehet egy-egy folyton növő paradicsom bokor.

Folytonnövő paradicsom fajták

 • Lugas F1
  A legismertebb ilyen fajta a Lugas F1, melyet előszeretettel termesztenek konyhakertekben. Termése pici, kemény húsú, megfelelő tám rendszer mellett akár az őszi első fagyokig is folyamatosan teremhet. Kemény, jó minőségű bogyói megnyúlt gömb alakúak, 60-70 g átlagtömegűek.
 • Mini sárga
  Hasonló fajta a Mini sárga, ami egy fürtös koktélparadicsom. A tám rendszer megléte elengedhetetlen a sikeres termesztéshez. Apró termése fürtökben helyezkedik el, ovális, szilva alakú, sárga színű. Szeptember végéig folyamatosan érnek apró bogyói.
 • Buzau 50
  Nagyméretű, befőzni való, korai, szabadföldi termesztésre. Termése megnyúlt gömb alakú, 260 g átlagtömegű, egy színből érő, íze finom, zamatos, befőzésre kiváló
 • Coralina
  Fürtös koktélparadicsom, közepes tenyészidejű. Apró, megnyúlt gömb alakú termése fürtökben szedhető, átlagtömege 25 g, színe élénkpiros. Finom ízű, zamatos, sokáig tárolható fajta.
 • Goldkrone
  Fürtös sárga koktélparadicsom, erős, folyamatos növekedésű. Termése apró gömb alakú, sárga színű, fürtökben helyezkedik el, tám rendszert igényel. A fagyokig folyamatosan virágzik és hoz termést.  
 • San Marzano
  Középkései érésű, házi kerti fajta. Hosszú, hengeres alakú bogyói 100-130 gr átlag tömegűek, kevés magot tartalmaznak. Színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló, jól hámozható, salátának könnyen szeletelhető.

https://www.magro.hu/agrarhirek/milyet-termesszunk-kozkedvelt-hazai-paradicsomfajtak/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom