Folytontermő paradicsom

A folytontermő paradicsom a paradicsom termesztés egyik kategóriája, hiszen a paradicsomot általában két nagy kategóriába soroljuk:

  1. a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)
  2. a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni.  Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Előnyük elsősorban méretükben rejlik. Termesztőik a palántázás pillanatában már tisztában vannak azzal, hogy növényük maximálisan mekkorára fog nőni, így igazán dekoratív és rendezett ültetvényt lehet ezekből a fajtákból létrehozni.

A folytontermő paradicsom

A nem determinált vagy folytontermő paradicsomfajták növekedése és terméshozása nem marad abba az adott idény alatt, így akár a 4-5 méterem magasságot is elérhetik. Emiatt ezeknél a fajtáknál ajánlott a támrendszer kialakítása, akárcsak az uborka termesztése esetén. Bármely támasznak – legyen az vagy rács, vagy más típusú függőleges futtató – köszönhetően meglehetősen kis helyen és más növényekhez közel is remekül nevelhetők.

Különösen igaz ez a balkonokon is kiválóan termeszthető törpe paradicsom fajtákra, melyek a többi folyton növő fajtával szemben nem válnak annyira terebélyessé. A nem determinált paradicsom hatalmas lombozatot fejleszt és igen gazdagon terem. Általában egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása.

A folytontermő paradicsomok felhasználási módjai

Mivel a virágok folyamatosan jelennek meg a növényen és az érés is különböző időkben történik, ezért itt mindig csak pár szem érett paradicsomot lehet egyszerre szüretelni. Ebből kifolyólag ezekből a fajtákból nem a befőzéshez szokták begyűjteni a termést.

A folytontermő paradicsom leginkább friss fogyasztásra, szendvicsekbe, salátákba használható fel. A balkonparadicsom fajták a konyhakertek, erkélyek, balkonok dísze a folyamatosan érő bogyóikkal, melyek a napi fogyasztás kielégítésére tökéletesen alkalmasak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom