FolytontermŇĎ paradicsom

A folytontermŇĎ paradicsom a paradicsom termeszt√©s egyik kateg√≥ri√°ja, hiszen a paradicsomot √°ltal√°ban k√©t nagy kateg√≥ri√°ba soroljuk:

  1. a determin√°lt n√∂veked√©sŇĪ fajt√°k (bokor paradicsom)
  2. a nem determin√°lt (vagy folyton n√∂vŇĎ) fajt√°k.

A determin√°lt paradicsom saj√°toss√°ga, hogy a n√∂v√©ny n√∂veked√©se le√°ll, amikor a fajt√°ra jellemzŇϬ†magass√°got el√©ri. Ezut√°n kezd vir√°got hozni √©s term√©st √©rlelni. ¬†Ezeket a fajt√°kat m√°s n√©ven bokorparadicsomnak is nevezz√ľk. ElŇĎny√ľk elsŇĎsorban m√©ret√ľkben rejlik. TermesztŇĎik a pal√°nt√°z√°s pillanat√°ban m√°r tiszt√°ban vannak azzal, hogy n√∂v√©ny√ľk maxim√°lisan mekkor√°ra fog nŇĎni, √≠gy igaz√°n dekorat√≠v √©s rendezett¬†√ľltetv√©nyt lehet ezekbŇĎl a fajt√°kb√≥l l√©trehozni.

A folytontermŇĎ paradicsom

A nem determin√°lt vagy folytontermŇĎ paradicsomfajt√°k n√∂veked√©se √©s term√©shoz√°sa nem marad abba az adott id√©ny alatt, √≠gy ak√°r a 4-5 m√©terem magass√°got is el√©rhetik. Emiatt ezekn√©l a fajt√°kn√°l aj√°nlott a t√°mrendszer kialak√≠t√°sa, ak√°rcsak az uborka termeszt√©se eset√©n. B√°rmely t√°masznak ‚Äď legyen az vagy r√°cs, vagy m√°s t√≠pus√ļ f√ľggŇĎleges futtat√≥ ‚Äď k√∂sz√∂nhetŇĎen meglehetŇĎsen kis helyen √©s m√°s n√∂v√©nyekhez k√∂zel is remek√ľl nevelhetŇĎk.

K√ľl√∂n√∂sen igaz ez a balkonokon is kiv√°l√≥an termeszthetŇĎ t√∂rpe paradicsom fajt√°kra, melyek a t√∂bbi folyton n√∂vŇĎ fajt√°val szemben nem v√°lnak annyira tereb√©lyess√©. A nem determin√°lt paradicsom hatalmas lombozatot fejleszt √©s igen gazdagon terem. √Āltal√°ban eg√©szen a fagyokig nem √°ll meg a n√∂veked√©se √©s a term√©shoz√°sa.

A folytontermŇĎ paradicsomok felhaszn√°l√°si m√≥djai

Mivel a vir√°gok folyamatosan jelennek meg a n√∂v√©nyen √©s az √©r√©s is k√ľl√∂nb√∂zŇĎ idŇĎkben t√∂rt√©nik, ez√©rt itt mindig csak p√°r szem √©rett paradicsomot lehet egyszerre sz√ľretelni. EbbŇĎl kifoly√≥lag ezekbŇĎl a fajt√°kb√≥l nem a befŇĎz√©shez szokt√°k begyŇĪjteni a term√©st.

A folytontermŇĎ paradicsom legink√°bb friss fogyaszt√°sra, szendvicsekbe, sal√°t√°kba haszn√°lhat√≥ fel. A balkonparadicsom fajt√°k a konyhakertek, erk√©lyek, balkonok d√≠sze a folyamatosan √©rŇĎ bogy√≥ikkal, melyek a napi fogyaszt√°s kiel√©g√≠t√©s√©re t√∂k√©letesen alkalmasak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kateg√≥ria cikkeihez

error: Védett tartalom