Fürtös paradicsom fajták

A fürtös paradicsom fajták a folytonnövő paradicsomok kategóriájába tartoznak. Az utóbbi időben egyre népszerűbbek és nemcsak kiskertekben, biokertekben, de erkélyeken, balkonokon is egyre többet látni belőlük. Magaságyásba kevésbé ajánlott, mivel magasra növők, így támrendszer biztosítása szükséges melléjük.

I. Növekedésük alapján a paradicsom fajták általában két nagy kategóriába sorolhatók:

 1. a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)
 2. a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni.  Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Ezek általában a korai fajták. Előnyük elsősorban méretükben rejlik, mely nem túl nagy, jellemzően alacsonyak. Termesztőik a palántázás pillanatában tudják, hogy növényük maximálisan mekkorára fog nőni, így igazán dekoratív és rendezett ültetvényt lehet ezekből a fajtákból létrehozni.

A nem determinált paradicsom, vagy más néven folytontermő paradicsom, hatalmas lombozatot fejleszt és igen gazdagon terem. Általában egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása, fejlődésüknek a hideg vet véget. Ezek a lugasparadicsomok. Sok kertész mindkét fajtából tart a kertjében, hogy mindkettő előnyeit ki tudja használni.

A fürtös paradicsom fajták jellemzői

 • A paradicsom fajták egy része (determinált fajták) 50-70 cm magas bokrocskát fejleszt, ezeknek nincs szükségük támasztékra.
 • A folytonos növekedésű fajták szára azonban megszakítás nélkül magasodik és a termés súlya alatt elfekszik, ezért feltétlenül karózást és kötözést igényel, akárcsak az uborka.
 • Ez azért is előnyös, mert így az egész lombozat fényhez és levegőhöz jut, tehát a gyümölcsök gyorsabban és egyenletesebben érnek be.

Fürtös paradicsom fajták

Folytonnövő növekedésűek a teljesség igénye nélkül:

 • Korai érésű: Buzau50, Mini sárga, Goldkrone
 • Középkorai érésű: Coralina, Marmande, Lugas F1
 • Középkései érésű: Ökörszív
 • Közepes érésű: San Marzano

A legismertebb fajta a Lugas F1, mely egy késő őszig folyamatosan termő hibridfajta.
Házi kertbe támrendszer melletti termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas fajta. Folytonos növekedésű, az őszi fagyokig szedhető. Kemény, jó minőségű bogyói megnyúlt gömb alakúak, 60-70 g átlagtömegűek.

A házi kerti termesztésnek legfőképpen az a célja, hogy lehetőleg júliustól szeptember végéig ellássuk a családot friss és befőzni való paradicsommal.

Általában 2-3 fajtát érdemes termeszteni:

 • igen korai, törpe paradicsomot (pl. Zömök)
 • befőzésre alkalmas, nagy bogyójú fajtákat (pl. Kecskeméti Jubileum, Ace, Marmande), és támrendszer mellett, folyton növő hibrideket (pl. Lugas F1)
 • Az utóbbi években jött divatba a törpe paradicsom és a balkonparadicsom fajták, amik a balkonon, cserépben, dézsában termeszthetőek (pl. Balkonstar, Vilma).

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom