Oldal kiválasztása

A Góliát paradicsom mag vetőmag boltokban, gazdaboltokban kapható, de internet segítségével akár rendelhető is. A Góliát paradicsom a húsparadicsom, vagy más néven paraszt paradicsom fajtákhoz tartozik. Ezek a nagyméretű fajták főleg a befőző paradicsom alapjául szolgálnak.  A húsparadicsomok termése szabálytalan alakú, színük jellemzően téglavörös, súlyuk akár az egy kilót is meghaladja. A Góliát paradicsom bolgár kertészek munkájának eredménye.

Góliát paradicsom jellemzése

A termése nagy, gömbölyű, hatalmasra nőhet, tömege elérheti az 1 kg-ot. Lédús, húsos, enyhén kásás. A héja erős, ezért sokáig tárolható. A növény középmagasságú, 1 – 1,3 méter magasra nő, így tám rendszer használata javasolt, akárcsak az uborka esetén. A tám rendszer a bogyók méretéből adódóan is indokolt. Bő termésű, ellenáll a betegségeknek.

Góliát paradicsom (mag) felhasználása

Finom édes, alkalmas salátáknak és befőzésre egyaránt. Húsos, lédús a magok mennyisége normális. Lédús, húsos, enyhén kásás, kellemesen telt, édeskés ízűek. Főleg ezek a fajták adják a befőzések alapanyagát, de friss fogyasztásra is alkalmasak. Bár reggelire nem egy közel 1 kg-os paradicsomot szoktunk felvágni, hacsak nem indokolja a család mérete.

Ha nem találunk a piacon Góliátot a befőzési szezonban, a befőző paradicsom fajták között még sok egyéb más befőzésre is alkalmas fajta található, aminek nagy része elérhető a piacokon. 

http://www.szentesimag.hu/paradicsom-hagyomanyos-fajtak

Vissza a kategória cikkeihez