Góliát paradicsom

A Góliát paradicsom a húsparadicsom, vagy más néven paraszt paradicsom fajtákhoz tartozik. Ezek a nagyméretű fajták főleg a befőző paradicsom alapjául szolgálnak.  A húsparadicsomok termése szabálytalan alakú, színük jellemzően téglavörös, súlyuk akár az egy kilót is meghaladja. A Góliát paradicsom bolgár kertészek munkájának eredménye.

Góliát paradicsom jellemzése

  • termése nagy, gömbölyű, hatalmasra nőhet, tömege elérheti az 1 kg-ot
  • Lédús, húsos, enyhén kásás
  • A héja erős, ezért sokáig tárolható.
  • A növény középmagasságú, 1 – 1,3 méter magasra nő, így tám rendszer használata javasolt, akárcsak az uborka esetén. A tám rendszer a bogyók méretéből adódóan is indokolt
  • Bő termésű, ellenáll a betegségeknek.

A góliát paradicsomok felhasználási területei

  • Finom édes, alkalmas salátáknak és befőzésre egyaránt.
  • Húsos, lédús a magok mennyisége normális.
  • Lédús, húsos, enyhén kásás, kellemesen telt, édeskés ízűek.

Főleg ezek a fajták adják a befőzések alapanyagát, de friss fogyasztásra is alkalmasak. Bár reggelire nem egy közel 1 kg-os paradicsomot szoktunk felvágni, hacsak nem indokolja a család mérete.

Ha nem találunk a piacon Góliátot a befőzési szezonban, a befőző paradicsom fajták között még sok egyéb más befőzésre is alkalmas fajta található, aminek nagy része elérhető a piacokon. 

Vissza a kategória cikkeihez