Jugó paradicsom

A jugó paradicsom főleg a befőzések kapcsán kerül előtérbe. A befőző paradicsom fajták általában attól mások, mint a friss fogyasztásra alkalmas fajták, hogy nagyobb méretűek, és lédúsabbak. Természetesen a befőző paradicsom is alkalmas friss fogyasztásra, salátákba, szendvicsekre.

Befőző paradicsom fajták

A befőző paradicsom fajták között találunk bőséggel, kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Ezek a fajták kiválóan alkalmasak sűrítmények, lecsók, és egyéb paradicsomos befőzések alapanyagául. Frissen készült paradicsomos ételekhez is remek alapanyagok, a háziasszonyok kedvencei.

Leggyakoribb, legismertebb befőző paradicsomok: a Primadonna F1, Kecskeméti Jubileum, Mobil, Ökörszív, Bikaszív, Góliát, Marmande, San Marco, Zömök.

Ezen kívül megtalálhatóak még az extra nagyméretű rózsaszín paradicsom, a Jugó paradicsom és az olasz óriás paradicsomfa termése is a befőző paradicsom palettáján.

Jugó paradicsom

Ez a paradicsom fajta igen magas terméshozamú, középérésű, üvegházi termesztésre is kiválóan alkalmas fajta. Érdemes palántáról ültetni, melyhez a magokat már 2 hónappal korábban el kell vetni. Magasra nő, így szükséges a karózása. Vízigényes, így folyamatos öntözéséről gondoskodni kell. A gondoskodást rendkívül nagy méretű (300-350 gramm) termésekkel hálálja meg, melyek kiválóan alkalmasak friss fogyasztásra, salátákba, paradicsomos ételekhez és befőzéshez egyaránt.

Jugó paradicsom és egyéb befőzni valók beszerzése

Ha befőzni szeretnénk, és nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy saját magunk termeljük a hozzávalót, szezonban a piacok standjain a befőző paradicsom fajták közül bőven tudunk válogatni. Sok paradicsomtermelő hely környékén ebben az időszakban sokféle befőző paradicsom eladó. Így ott is keresgélhetünk a helyi termelőknél.  

Érdemes mindenképpen olyan helyről venni, ahol csak a nagyon piros, teljesen beérett, zamatos paradicsomot szedték le. Ha hosszabb szállítási idővel számolnak, akkor sajnos már korábban leszüretelik a bogyókat, hogy addigra érjenek be, mire az üzletek polcaira kerülnek. Ha tudjuk, kerüljük el ezeket! A nap érlelte, zamatos, lédús bogyókból készíthető a legízletesebb paradicsom szósz, paradicsomlé, ténylegesen ezek fogják télen a nyár ízeit visszaadni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom