Kék paradicsom

A kék paradicsom egy igazi különlegesség, mely egy természetes nemesítés eredménye. Az Indigo Rose paradicsom az egyik első kereskedelmi forgalomba hozott fajta, melyet az Oregoni Állami Egyetemen nemesítettek. Hazánkban a legismertebb paradicsomok a piros fajták, a boltok polcain is elsősorban ezek találhatóak, azonban igazán különlegesek is fellelhetőek, pl. a fehér paradicsom

Hiszen a paradicsom valójában igencsak színes, lehet:

A kék paradicsom jellemzése

  • Igazi kék színű paradicsom, melynek a színét nem valamilyen génmódosítás vagy színezőanyag okozza, hanem az áfonyában is megtalálható antiocianin. Ez egy flavonoid, melynek egészségmegőrző hatását tudományos kutatások is bizonyítják. 
  • Cseresznye méretű, kerekded gyümölcsei kiváló ízűek és magas C-vitamin tartalmuk miatt enyhén savanykásak. Igazi dekoratív salátaparadicsom. Extrém bőtermő.
  • Zölden indul, majd a napon érlelődve szép lassan besötétedik. A kék színt adó antiocianin a gyümölcs napfénynek kitett részén képződik. A levelek árnyékában fejlődő paradicsom héja sötétrózsaszínű, teljes napon azonban indigókék.
  • Belül a hagyományos vörös paradicsomhoz hasonló színű. Ha a termés egy részét letakarjuk (pl. egy aranyos formájú matricával), akkor ott piros színű lesz – ezzel a módszerrel akár kis üzenet is növeszthető a paradicsomra.

A kék paradicsom jótékony hatásai

Az új, eddigi legsötétebb, padlizsán színű paradicsom szuper élelmiszerként robbant be a piacra. A kutatók különösen magas antioxidáns tartalma miatt tartják nagyra. Az antocianin egy a természetben előforduló pigment, amelyről kimutatták, hogy kiválóan harcol a daganatos és egyéb krónikus megbetegedésekkel szemben. A paradicsom teljes érésben a legzamatosabb, és legegészségesebb. A növény ellenálló, termése jól tárolható.
Ez a paradicsom rendkívül kiegyensúlyozott, sokoldalú ízével, valamint az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt hamar nagy sikerre tett szert világszerte.

A paradicsom gondozása

Folyton termő, támasztékot igényel, de edényben is nevelhető, mert kompaktabb sok más folyton termő fajtánál. 90 nap alatt fordul termőre.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kék_paradicsom

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom