Oldal kiválasztása

A kék paradicsom egy igazi különlegesség, mely egy természetes nemesítés eredménye. Az Indigo Rose paradicsom az egyik első kereskedelmi forgalomba hozott fajta, melyet az Oregoni Állami Egyetemen nemesítettek. Hazánkban a legismertebb paradicsomok a piros fajták, a boltok polcain is elsősorban ezek találhatóak, azonban igazán különlegesek is fellelhetőek, pl. a fehér paradicsom.  Hiszen a paradicsom valójában igencsak színes, lehet: fehér, sárga, rózsaszín, lila, zöld, fekete, de akár csíkos is. 

A kék paradicsom jellemzése

Igazi kék színű paradicsom, melynek a színét nem valamilyen génmódosítás vagy színezőanyag okozza, hanem az áfonyában is megtalálható antiocianin. Ez egy flavonoid, melynek egészségmegőrző hatását tudományos kutatások is bizonyítják. 

Cseresznye méretű, kerekded gyümölcsei kiváló ízűek és magas C-vitamin tartalmuk miatt enyhén savanykásak. Igazi dekoratív salátaparadicsom. Extrém bőtermő.

Zölden indul, majd a napon érlelődve szép lassan besötétedik. A kék színt adó antiocianin a gyümölcs napfénynek kitett részén képződik. A levelek árnyékában fejlődő paradicsom héja sötétrózsaszínű, teljes napon azonban indigókék. Belül a hagyományos vörös paradicsomhoz hasonló színű. Ha a termés egy részét letakarjuk (pl. egy aranyos formájú matricával), akkor ott piros színű lesz – ezzel a módszerrel akár kis üzenet is növeszthető a paradicsomra.

A kék paradicsom jótékony hatásai

Az új, eddigi legsötétebb, padlizsán színű paradicsom szuper élelmiszerként robbant be a piacra. A kutatók különösen magas antioxidáns tartalma miatt tartják nagyra. Az antocianin egy a természetben előforduló pigment, amelyről kimutatták, hogy kiválóan harcol a daganatos és egyéb krónikus megbetegedésekkel szemben. A paradicsom teljes érésben a legzamatosabb, és legegészségesebb. A növény ellenálló, termése jól tárolható.
Ez a paradicsom rendkívül kiegyensúlyozott, sokoldalú ízével, valamint az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt hamar nagy sikerre tett szert világszerte.

A paradicsom gondozása

Folyton termő, támasztékot igényel, de edényben is nevelhető, mert kompaktabb sok más folyton termő fajtánál. 90 nap alatt fordul termőre.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kék_paradicsom

Vissza a kategória cikkeihez