Korai paradicsom

A korai paradicsom fajták is többféle kategória szerint csoportosíthatóak. Hazánkban nagyon népszerű a paradicsom bármely fajtája. Egyre több helyen termesztik a nagyüzemi termesztésen túl is. Hiszen kiskertben, biokertben, magaságyásban, erkélyen, balkonon is ültethetők.

I. Növekedésük alapján a paradicsom fajták általában két nagy kategóriába sorolhatók:

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri.

A nem determinált paradicsom, vagy más néven folytontermő paradicsom, hatalmas lombozatot fejleszt és igen gazdagon terem. Általában egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása.

II. Felhasználási céljuk szerint megkülönböztethetők:

1. étkezési

 • szántóföldi korai termesztésű (pl. Elán, Treff), kis lombú, determinált paradicsom fajták
 • étkezési tömegtermesztésre alkalmas fajták (pl. Mobil, Korall) nagy és kemény bogyójúak
 • ipari, ezen belül különbséget kell tenni az eltevés módja szerint:
 • sűrítmények, egészben eltett készítményekhez való fajták (pl. Góbé, Bona)
 • hámozott/darabolt készítményekhez való fajták (pl. Prizma, Uno)

2. házi kerti, melyek lehetnek:

  • igen korai törpe paradicsom fajták (pl. Zömök, Bajaja Pirosözön)
  • befőzésre alkalmas, nagy bogyójú fajták (pl. Korai Bíbor, Jubileum)
  • tám rendszeren futtatott, folyton növő fajták (pl. Lugas)

  Korai paradicsom fajták:

  Balkonstar

  A Balkonstar balkonládában vagy nagyobb cserépben is termeszthető, mivel törpe növekedésű. Korai érésű fajta, apró, gömb alakú bogyói friss fogyasztásra alkalmasak. Remek díszei is lehetnek erkélynek, kertnek egyaránt.

  Buzau 50

  Nagyméretű, befőzni való, korai, a folytonnövő paradicsom fajták kategóriájába tartozik a Buzau 50. Termése megnyúlt gömb alakú, 260 g átlagtömegű, egy színből érő, íze finom, zamatos, befőzésre kiváló.

  Kecskeméti 3 F1

  Igen korai fajta, determinált növekedésű paradicsom. Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott. Bogyói közép nagyok, kemények, megnyúlt gömb alakúak, súlyuk 70-80 g, igen jó ízű.

  Manó

  Rendkívül korai, gyors fejlődésű! Korai szabadföldi termesztésre ajánlott, 35-45 cm magasra növő, determinált növekedésű paradicsomfajta. Bogyói szabályos gömb alakúak, 50-60 g tömegűek, pirosra érnek és jó ízűek.

  Vilma

  Balkonládában és szabadföldben is termeszthető, törpe növekedésű, korai érésű fajta. Apró, gömb alakú bogyói 15-20 g tömegűek, friss fogyasztásra alkalmasak.

  Zömök

  Hengeres, kemény bogyójú, korai érésű, determinált növekedésű, friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére alkalmas. Bogyója megnyúlt hengeres, kemény, 60-70 g átlagtömegű, sokáig a száron tartható, repedésre nem hajlamos.

  Vissza a kategória cikkeihez

  error: Védett tartalom