Kumato paradicsom

A kumato paradicsom egy keresztezés által létrehozott paradicsomfajta. Különlegessége, hogy kívül fekete, belül tűzpiros. A kumatót keresztezéssel, egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre svájci szakemberek mintegy tíz év szorgos munkájával.

  • A kumato rendkívül ízletes paradicsomféle, de ellentétben a közönséges paradicsommal, az érési folyamat bármely fázisában kiválóan fogyasztható, tehát nem csak akkor, amikor teljesen érett, hanem úgyszólván éretlenül is.
  • Eleinte sötétzöld, ilyenkor kiválóan lehet szeletelni. Aztán sötétbarnává érik, ilyenkor édesen zamatos az íze, s ilyenkor különösen salátákba és szendvicsekbe ajánlják.
  • Végül sötétvörös lesz, ilyenkor a legszaftosabb és legédesebb, ami a megnövekedett fruktóz tartalomnak köszönhető.

A kumato paradicsomok termesztése

A fekete paradicsom nem sok mindenben tér el a hagyományos paradicsomtól, ebből adódóan a gondozása, nevelése is ugyanolyan, mint a piros társainak. Nem igazán igényel különlegesebb törődést a hagyományos fajtáknál, a növekedése viszont sokkal erőteljesebb és intenzívebb lehet. A fekete paradicsom másik jó tulajdonsága az, hogy sokkal tovább eltartható, mivel a fruktóz tartalma sokkal magasabb.

A fekete paradicsom ugyanis jóval gazdagabb egészséges antioxidánsokban, mint a piros. Az íze pedig finom, telt és zamatosabb is a szokványos fajtáknál. Bár az ára magasabb, mint a hagyományos fajtáknál.

A kumato paradicsom beszerzése

A fekete paradicsom magját beszerezni, nem könnyű feladat, mivel kereskedelmi forgalomban nehezen lelhető fel.

Megtehetjük azt, hogy ha esetleg tudtunk venni valahol paradicsomot, akkor abból kivesszük a magokat, és így szaporítjuk, de sajnos abban biztosak lehetünk, hogy abból már nem az eredeti kumato lesz. Ez azért van így, mert az eredeti magok hibridek, viszont nem génkezeltek, ami annyit jelent, hogy keresztezéssel hozták létre. A paradicsom magjáról szaporított növény termése tehát nem lesz azonos a szülőével. Sok minden előfordulhat, az viszont biztos, hogy nem lesz annyira fekete, se annyira édes, viszont érdekességnek így is meg fog felelni.

http://kulonleges-paradicsom.hu/termek/kumato/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom