Oldal kiválasztása

A lila paradicsom egy genetikailag módosított paradicsomfajta, melyet brit szakemberek fejlesztettek ki, és Kanadában, üvegházakban termelik.

A lila paradicsom hatása

A lila színű paradicsomok gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásúak, mivel antioxidánsokban rendkívül gazdagok. Ezeket a pozitív tulajdonságokat a bennük található antocianineknek köszönhetik, amely vegyületek természetes formában elsősorban a sötét színű bogyós gyümölcsökben, például a kékáfonyában, szederben vagy fekete ribizliben fordulnak elő. A lila paradicsomnak még megvan az a plusz előnye, hogy a normál paradicsomléhez képest a lila színű ital kétszer olyan hosszú ideig áll el.

A lila paradicsom a fekete paradicsom egy változata is lehet. A fekete paradicsom Ukrajnából (más források szerint Oroszországból) származik, de Amerikában is vannak őshonos fajai. Színe a feketétől a mély liláig változik, alakja lehet cseresznye, tojás, kerek vagy óriás. Íze gazdag, intenzív. 

Némelyiket genetikai módosítással hozták létre a tátikával keresztezve, mások évszázadok óta  szabadon teremnek. Íme, néhány típus kedvcsinálónak:

  • Cherokee lila Íze miatt lett rendkívül népszerű, nem feltétlenül a szokatlan színe miatt. Craig LeHoullier 1990-ben fedezte fel, és kezdte termeszteni. A magokat ajándékba kapta azzal a kísérőszöveggel, hogy ez az indiánok ősi növénye, innen kapta nevét is. Színe lila, felül zöldes.
  • Orosz lila paradicsom Ez a szilva alakú paradicsom Ukrajnából származik. A 8-10 cm hosszú és kiváló ízű kb. 170 gramm súlyú termések édesek, lédúsak és igen húsosak. Termesztése igen kifizetődő a bő hozam miatt, az egyik legjobb lila-fekete paradicsom a piacon.

A lila paradicsomok felhasználása

Elsősorban friss fogyasztásra, szendvicsekbe ajánlott. Rendkívül dekoratív színe miatt a salátákat is feldobja, különösen, ha sárga és piros paradicsommal is keverjük.

https://fittsport.com/fitness-hirek/a-lila-paradicsom-megdobbento-hatasa

Vissza a kategória cikkeihez