Lugas F1 paradicsom

A lugasparadicsom fajták egyike a közkedvelt, nagy népszerűségnek örvendő Lugas F1 paradicsom is. A lugasparadicsomok jellemzően a folytonnövő paradicsomok kategóriájába tartoznak. Növekedésük alapján a paradicsom fajtákat két nagy kategóriába szokás sorolni.

Paradicsom fajták lehetnek:

  • a determinált növekedésű fajták más néven bokor paradicsom
  • nem determinált másnéven folytonnövő fajták

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni.  Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Ezek általában a korai fajták. Előnyük elsősorban méretükben rejlik, mely nem túl nagy, jellemzően alacsonyak. Termesztőik a palántázás pillanatában tudják, hogy növényük maximálisan mekkorára fog nőni, így igazán dekoratív és rendezett ültetvényt lehet ezekből a fajtákból létrehozni.

A nem determinált paradicsom, vagy más néven folytontermő paradicsom, hatalmas lombozatot fejleszt és igen gazdagon terem. Általában egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása, fejlődésüknek a hideg vet véget. Ezek a lugasparadicsomok. Sok kertész mindkét fajtából tart a kertjében, hogy mindkettő előnyeit ki tudja használni.

A lugasparadicsomok jellemzői

A paradicsom fajták egy része (determinált fajták) 50-70 cm magas bokrocskát fejleszt, ezeknek nincs szükségük támasztékra. A folytonos növekedésű fajták szára azonban megszakítás nélkül magasodik és a termés súlya alatt elfekszik, ezért feltétlenül karózást és kötözést igényel, akárcsak az uborka. Ez azért is előnyös, mert így az egész lombozat fényhez és levegőhöz jut, tehát a gyümölcsök gyorsabban és egyenletesebben érnek be.

Lugas F1 paradicsom jellemzői

A lugasparadicsomok legismertebb fajtája a Lugas F1, mely egy késő őszig folyamatosan termő hibridfajta. Házi kertbe támrendszer melletti termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas fajta. Palántázása február második felétől március végéig javasolt. Szabadföldbe május második felétől június elejéig ültethető.

Ültetése előtt már ősszel készítsük elő a talaját és a helyét is válasszuk meg, mely napfényes legyen. Bármilyen kerti talajban jól érzi magát, de a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza talajban fejlődik a leginkább. Bár vízigénye közepes, a növekedési szakaszban gondoskodjunk folyamatos öntözéséről. Amennyiben cserépben tartjuk, figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl és pangó víz se legyen alatta.

Mulcsozással a talaj nedvesen tartását és a gyommentesítését is megkönnyítjük. De érdemes figyelni arra, hogy ápolásához hozzátartozik kacsolása is, mely során a tövénél sarjadó oldalhajtásokat és a hónaljhajtásokat is el kell távolítani. Ezzel nagyban befolyásoljuk a terméshozamot, és a növény sem burjánzik el.

Folytonos növekedésű, július közepétől egészen az őszi fagyokig szedhető. Kemény, jó minőségű bogyói megnyúlt gömb alakúak, 60-70 g átlagtömegűek. Friss fogyasztásra, salátákba, ételek alapanyagául és befőzésre is egyaránt használható fajta.

A házi kerti termesztésnek legfőképpen az a célja, hogy lehetőleg júliustól szeptember végéig ellássuk a családot friss és befőzni való paradicsommal. Általában 2-3 fajtát érdemes ehhez termeszteni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom