Mobil paradicsom

A mobil paradicsom népszerű, középkései érésű, magyar determinált nemesítés. De mit is jelent a determinált paradicsom kifejezés?

A paradicsomokat általában két nagy kategóriába soroljuk:

  1. a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)
  2. a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni.  Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Előnyük elsősorban méretükben rejlik. Termesztőik a palántázás pillanatában tisztában vannak azzal, hogy növényük maximálisan mekkorára fog nőni, így igazán dekoratív és rendezett ültetvényt lehet ezekből a fajtákból létrehozni.

Mobil paradicsom magassága – avagy hová kerüljön?

A mobil paradicsom – akárcsak a többi bokorparadicsom – tornácon, erkélyen, dézsában is tökéletes választás. A hobbi kertészek is szívesen termesztik kompakt méretük és kis helyigényük miatt. Termésmennyisége a determinált fajtáknak kisebb, mint a folytonnövő paradicsom fajták esetében, de aki egyszerre szeretne több termést betakarítani, az biztos, hogy bokorparadicsomot fog termeszteni. Ennek oka, hogy a determinált fajták termése egyszerre érik be, így egy bokorról egy hónap alatt az összes termés leszedhető. A befőzni való paradicsom is ezek közé tartozik.

A mobil paradicsom jellemzői

A mobil paradicsom egy középkésői érésű, erőteljes növekedésű, szabadföldi termesztése nemesített fajta. Erőteljes lombozatú, determinált paradicsom, melynek igen nagy a termő képessége. Meleg-, tápanyag- és vízigényes növény. Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást igényel.
Vetése márciusban történhet fűtött fólia alá. 20-25 0C fokon 6-8 napig csírázik. Kelés után ritkítjuk vagy pikírozzuk. Kiültetése szabadföldbe május közepén lehetséges, ha már a fagyveszély elmúlt.

Mobil paradicsom felhasználása

Bogyói nagyok, lapított gömb alakúak, 120-140 g tömegűek, könnyedén, kocsánymentesen válnak el a szártól. Nagyon jó ízű, mely friss piaci, házi kerti termesztésre és sűrítmény készítésére is javasolt. Jó bogyóminősége, ellenállósága miatt igen közkedvelt paradicsomfajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom