Paprika alakĂş paradicsom

A paprika alakú paradicsom általában a Lucullus fajtákra mondható. De a paradicsomok között mindenféle alakú megtalálható a kerektől, a körte-, szilva-, paprika alakon át egészen az ananász és kolbász alakúakig. Széles a paletta.

Paprika alakú paradicsom fajták

A Lucullus tĂ­pusĂşakon belĂĽl is megtalálhatĂłak mĂ©g kĂĽlönbözĹ‘ fajták, Ă­gy pĂ©ldául a San Marzano is, mely egy olasz fajta. 

  • San Marzo
    KĂĽlönlegessĂ©gnek számĂ­t a paradicsomok között a gyĂĽmölcsök hosszĂşkás formája miatt. A növĂ©ny magassága 1 – 1,5 m. Támrendszert igĂ©nyel, mint az uborka. TermĂ©se Ă©lĂ©nkpiros, kemĂ©ny, a szemek átmĂ©rĹ‘je 3 – 5 cm, hossza 6 – 8 cm. HĂ©ja erĹ‘s, hĂşsos jellegű. JĂłl hámozhatĂł, alkalmas salátákba, Ă©telekbe, befĹ‘zĂ©sre. Ezek a legjobban aszalhatĂł paradicsom fajták. BogyĂłi átlagtömege 100-130 g, kevĂ©s magot tartalmaznak. A legtöbb olasz Ă©tel receptje ezt tartalmazza.
  • Cornabel F1 – Alfa Lucullus
    Igazi különlegesség, ez a magnélküli paprika alakú paradicsom, mely nagyon finom édes bogyókat termel. Termései 150-160 gramosak. A paprika alakú paradicsomok húsa általában vastag, kevés magjuk van, így könnyen kikaparható és könnyű hámozni is. Íze édesebb, aromásabb, mint kerek társaié. A befőzés mellett ideális salátákhoz, de nagyon jó mártás készítéséhez is.

Paprika alakú paradicsom tölteni való – magas

Paradicsom kĂĽlönlegessĂ©g.  Alakja a TV paprikáéhoz hasonlĂł, vastag hĂşsĂş, savanykás, belseje ĂĽreges, kevĂ©s maggal. Ez a fajta paradicsom kimondottan salátának vagy töltött paradicsom kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©Ă©re alkalmas. A szemek átmĂ©rĹ‘je 5 – 6 cm, hossza 7 – 8 cm. A hĂ©ja erĹ‘s Ă­gy sokáig tárolhatĂł. A növĂ©ny magassága 100-120 cm. Tám rendszert igĂ©nyel, mint az uborka.  

Paprika alakĂş paradicsomok – tölteni valĂł alacsony

Paradicsom kĂĽlönlegessĂ©g. A hĂ©ja erĹ‘s, testes, hĂşsos, belseje ĂĽreges, kevĂ©s maggal. A szemek átmĂ©rĹ‘je 3 – 4 cm, hossza 7 – 8 cm. A növĂ©ny magassága 70-80 cm. A termĂ©s felsĹ‘ rĂ©szĂ©t le kell vágni Ă©s a hĂşsát felhasználni a töltelĂ©kbe vagy salátába. A paradicsom alsĂł ĂĽreges rĂ©sze kerĂĽl töltĂ©sre. ĂŤze savanykás, fĹ‘leg salátáknak Ă©s töltött paradicsomnak ajánlom.

  • Nagyatádi paradicsom
    Húsa puha, zamatos, könnyen vágható, a héja nem kemény. Íze édes, kissé vasas ízjelleggel. Felhasználása elsősorban friss fogyasztásra, aszaláshoz, olajban, kenyérre, vagy szószoknak is kiváló lehet.

http://profivetomag.hu/vetomag/kategoria/paradicsom/kulonlegessegek/paprika-alaku

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom