Paradicsom aszalás

A paradicsom aszalás főleg az olaszoknál örvend nagy népszerűségnek, de hazánkban is egyre gyakoribb. Az aszalás már egy nagyon régóta alkalmazott feldolgozási módja a zöldségeknek, de főleg a gyümölcsöknek.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből, zöldségekből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt és már a Kínai Birodalomban is alkalmazott módszer volt.  

A növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is, elsősorban az aszalással. Az aszalványok táplálkozás élettani jelentősége hamar világossá vált, így az idők folyamán a modern módszereknek és később a kisüzemi módszereknek köszönhetően, már viszonylag könnyen előállíthatók.

Paradicsom aszalása

30-nál is több a jól aszalható gyümölcsfajok száma a világon, hazánkban főleg a szilva, ezenkívül az alma, körte, meggy, sárgabarack és füge aszalásának volt nagy hagyománya. Újabb módszerek, gyümölcs kezelések révén, pl. a körtét, az őszibarackot vagy a cseresznyét cukros, citromsavas, szódabikarbonátos vízben áztatják aszalás előtt.

De természetesen a zöldségek is aszalhatók. A paradicsom aszalásában a nehézséget a magas víztartalma és a vízzáró héja okozza.

Aszalási módok:

  • napon, vagy tűz felett
  • aszaló kemencékben
  • üzemi módszerekkel

Hagyományosan otthoni, házi feldolgozásban készültek az aszalványok. Manapság is készíthető ugyanígy, érdemes figyelni arra, hogy a paradicsom méretéhez igazítsuk a sütési, száradási időt. Koktélparadicsomok esetében 2 óra után már érdemes figyelni a sütőt, nagyobbaknál 4 óra után

Ugyanis a nedvességtartalmát szeretnénk kivonni belőle, de nem ropogós chipset készíteni. Emiatt akkor jó, ha kicsit ragacsos, aszalt, de nem kemény ropogós.

Bármilyen fűszerrel – akár egyszerűen csak sóval, borssal – ízesíthetjük. Szárított fűszert az aszalás előtt is tehetünk rá, a frisset inkább sütés után szórjuk rá, különben ráéghet.

Paradicsom aszalás előnyei

A jó aszalvány húsa rugalmas és minden más zamatanyagát a gyümölcs koncentráltan kínálja.

Az aszalás legfőbb előnyei:

  • megőrződnek a beltartalmi értékek
  • nem igényel tartósító szereket, hónapokig, olykor évekig felhasználhatók maradnak
  • ezen kívül pedig a helyigényük fele, akár tizede is lehet a friss gyümölcsének, zöldségének
  • az aszalt paradicsom olívaolajban eltéve 2-3 hónapig is eláll a hűtőben
  • nem utolsósorban pedig sokkal kedvezőbb áron készítjük el, mintha készen vennénk.

Aszalt paradicsom házilag | Lidl Konyha – Séftippek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aszal%C3%A1s

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom