Paradicsom aszalás

A paradicsom aszalás főleg az olaszoknál örvend nagy népszerűségnek, de hazánkban is egyre gyakoribb. Az aszalás már egy nagyon régóta alkalmazott feldolgozási módja a zöldségeknek, de főleg a gyümölcsöknek.

Az aszalás a legĹ‘sibb tartĂłsĂ­tási eljárás, mely során a gyĂĽmölcsökbĹ‘l, zöldsĂ©gekbĹ‘l elvonásra kerĂĽl a vĂ­ztartalom nagy rĂ©sze. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással törtĂ©nt Ă©s már a KĂ­nai Birodalomban is alkalmazott mĂłdszer volt.  

A növĂ©nyi termĂ©nyek gyűjtögetĂ©sĂ©vel szinte egy idĹ‘ben már elkezdĹ‘dött a felesleg megĹ‘rzĂ©se is, elsĹ‘sorban az aszalással. Az aszalványok táplálkozás Ă©lettani jelentĹ‘sĂ©ge hamar világossá vált, Ă­gy az idĹ‘k folyamán a modern mĂłdszereknek Ă©s kĂ©sĹ‘bb a kisĂĽzemi mĂłdszereknek köszönhetĹ‘en, már viszonylag könnyen előállĂ­thatĂłk.

Paradicsom aszalása

30-nál is több a jĂłl aszalhatĂł gyĂĽmölcsfajok száma a világon, hazánkban fĹ‘leg a szilva, ezenkĂ­vĂĽl az alma, körte, meggy, sárgabarack Ă©s fĂĽge aszalásának volt nagy hagyománya. Ăšjabb mĂłdszerek, gyĂĽmölcs kezelĂ©sek rĂ©vĂ©n, pl. a körtĂ©t, az Ĺ‘szibarackot vagy a cseresznyĂ©t cukros, citromsavas, szĂłdabikarbonátos vĂ­zben áztatják aszalás elĹ‘tt.

De természetesen a zöldségek is aszalhatók. A paradicsom aszalásában a nehézséget a magas víztartalma és a vízzáró héja okozza.

Aszalási módok:

  • napon, vagy tűz felett
  • aszalĂł kemencĂ©kben
  • ĂĽzemi mĂłdszerekkel

Hagyományosan otthoni, házi feldolgozásban készültek az aszalványok. Manapság is készíthető ugyanígy, érdemes figyelni arra, hogy a paradicsom méretéhez igazítsuk a sütési, száradási időt. Koktélparadicsomok esetében 2 óra után már érdemes figyelni a sütőt, nagyobbaknál 4 óra után

Ugyanis a nedvességtartalmát szeretnénk kivonni belőle, de nem ropogós chipset készíteni. Emiatt akkor jó, ha kicsit ragacsos, aszalt, de nem kemény ropogós.

Bármilyen fűszerrel – akár egyszerűen csak sóval, borssal – ízesíthetjük. Szárított fűszert az aszalás előtt is tehetünk rá, a frisset inkább sütés után szórjuk rá, különben ráéghet.

Paradicsom aszalás előnyei

A jó aszalvány húsa rugalmas és minden más zamatanyagát a gyümölcs koncentráltan kínálja.

Az aszalás legfőbb előnyei:

  • megĹ‘rzĹ‘dnek a beltartalmi Ă©rtĂ©kek
  • nem igĂ©nyel tartĂłsĂ­tĂł szereket, hĂłnapokig, olykor Ă©vekig felhasználhatĂłk maradnak
  • ezen kĂ­vĂĽl pedig a helyigĂ©nyĂĽk fele, akár tizede is lehet a friss gyĂĽmölcsĂ©nek, zöldsĂ©gĂ©nek
  • az aszalt paradicsom olĂ­vaolajban eltĂ©ve 2-3 hĂłnapig is eláll a hűtĹ‘ben
  • nem utolsĂłsorban pedig sokkal kedvezĹ‘bb áron kĂ©szĂ­tjĂĽk el, mintha kĂ©szen vennĂ©nk.

Aszalt paradicsom házilag | Lidl Konyha – SĂ©ftippek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aszal%C3%A1s

Vissza a kategĂłria cikkeihez

error: VĂ©dett tartalom