Paradicsom babáknak

Vajon mikortól adható paradicsom babáknak? A paradicsom szezon idején érdemes az értékes zöldségből betárolni, akár télire eltenni, mert nagyon egészséges. A vitamin-, ásványianyag és rost tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a paradicsom hatása érezhető a szervezet számára is. Ráadásul számos módon felhasználható. Gyerekeknek, babáknak is érdemes a megismertetését minél előbb elkezdeni.

Mikortól adható paradicsom babáknak?

A paradicsom azon zöldségek közé tartozik, ami a hozzátáplálás kezdetét követően rögtön még nem adható. Ajánlott a 8 hónapos kor környékét megvárni vele. A 6 hónapos kor nagyjából a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ugyanis a legtöbb baba pocakja fél éves kora körül már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de a málna, az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

Mire érdemes figyelni, ha paradicsomot adunk a babának:

  • Csak teljesen érett termést adjunk, ugyanis az éretlen, zöld paradicsom szolanint tartalmaz, mely gyomorrontást, nagy mennységben akár mérgezést is okozhat.
  • Alaposan meg kell mosni a héját, és hámozzuk is le.
  • Inkább pároljuk, mint főzzük.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a padlizsán is okozhat allergiát, bár ez nagyon ritka. De mindenképpen érdemes figyelni a paradicsom allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.

A paradicsom jótékony hatásai a babának:

Magas rost tartalma miatt könnyíti az emésztést, ezért székrekedéses babáknak kifejezett természetes segítség. Számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyek a babák egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenek.

Ráadásul számos módon felhasználható. A paradicsomos burgonya például már 7 hónapos kortól kínálható. Rendkívül jól fűszerezhető, így akár édes, akár sós ételekhez keverhetjük. A nyers zöldségek adása leginkább 2 éves kortól javasolt.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom