Tartalomjegyzék
A paradicsom befőzés gyümölcscentrifuga segítségével is történhet. Könnyebbséget jelent, hogy a befőző paradicsom fajták többnyire nagyobb méretűek, és könnyen hámozhatóak. Általánosságban elmondható, a hagyományos paradicsom befőzés a paradicsom hámozásával és passzírozásával történik. Azonban a gyümölcscentrifuga használata könnyebbséget jelenthet.
Befőző paradicsom fajták
A befőző paradicsom fajták determinált növekedésű paradicsom fajták, melyek erőteljes, bokornövekedésűek, és bogyóik közel egy időben szüretelhetőek. Kiválóan alkalmasak sűrítmények, lecsók, és egyéb paradicsomos befőzések alapanyagául.
Buzau 50
Nagyméretű, befőzni való! Korai, folytonnövő fajta szabadföldi termesztésre. Akár az 1,9 m magasságot is elérheti. Tám rendszer használata javasolt, mint az uborka esetében. Termése megnyúlt gömb alakú, 260 g átlagtömegű, egy színből érő. Íze finom, zamatos, befőzésre kiváló.
Ace55
Óriás bogyójú! Determinált növekedésű paradicsom, középkései házi kerti fajta. Óriás, enyhén lapított gömb alakú bogyói 180-220 g-osak. Színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló. Betegségekkel szemben ellenálló.
Kecskeméti jubileum
Befőznivaló, jó ízű. Erős növekedésű determinált, középérésű fajta, szabadföldi termesztésre. Szára erős, szilárd, erőteljes lombozatú. Bogyója nagy, lapított gömb alakú, 110-120 g tömegű, lédús. Befőzésre javasolt, jó ízű paradicsom, mely friss fogyasztásra is kiváló választás.
Marmande
Befőznivaló, kocsánymentesen szedhető! Közepes tenyészidejű, erős növekedésű determinált fajta. Gerezdes, lapított gömb alakú 120-140g-os bogyói kocsánymentesen szedhetők. Friss fogyasztásra, befőzésre kiváló.
Mobil
A mobil paradicsom kiváló friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt! Determinált, erőteljes növekedésű, középkésői, nagy termőképességű, szabadföldi fajta. Lapított gömb alakú, 120-140g-os bogyói friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére ajánlottak.
Ökörszív
A húsos, befőzni való óriás bogyójú bikaszív– vagy ökörszív paradicsom, nagyon népszerű. Középkései, magas növésű, szabadföldi fajta. Kárminpiros színű termése szív alakú, átlagtömege 400-450 g. Húsos, nagyon jó ízű paradicsom, mely befőzésre és friss fogyasztásra kiváló.
Unibac
Determinált, bokornövekedésű paradicsomfajta! Középkorai érésű, átlagos magassága 60 cm. Bogyója gömbölyded alakú, 70-90 g átlagtömegű. Friss fogyasztásra és befőzésre egyaránt alkalmas.
San Marzano
Középkései, folytontermő paradicsom fajta. Hosszú, hengeres alakú bogyói 100-130 g-osak, kevés magot tartalmaznak. Színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló, jól hámozható, salátának könnyen szeletelhető.
Zömök
Hengeres, kemény bogyójú. Korai érésű, determinált növekedésű, friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére alkalmas. Bogyója megnyúlt hengeres, kemény, 60-70 g átlagtömegű, sokáig a száron tartható, repedésre nem hajlamos.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Címlapkép: Paradicsom befőzés gyümölcscentrifuga segítségével
Vissza a kategória cikkeihez