Paradicsom betegségei

A paradicsom betegségei lehetnek kórokozók vagy időjárás által okozottak egyaránt. Károsodhat a növény levélzete és a termése egyaránt. Érdemes ezen károk csökkentése érdekében rezisztens paradicsom fajtákat választani. Fontos tehát a megelőzés, de ezen túlmenően, ha időben felfedezzük ezeket a fertőzéseket az legalább ugyanilyen fontos. Ezzel ugyanis megelőzhető, hogy a fertőzések átkerüljenek az egészséges növényekre, illetve az azonos családba tartozó zöldségekre (pl. padlizsán, paprika, krumpli.)

Paradicsom betegségei – a levélen, termésen jelentkezők

Korai ragyásodás

Ez a gomba a növény leveleit, szárát és a termését egyaránt károsítja.

Tünetek: Először az idősebb, majd a fiatalabb leveleken is sötét, körkörös foltok jelennek meg, gyakran ezzel párhuzamosan a levél többi része elkezd sárgulni. Ezek a levelek hamar elszáradnak, így a termésnek árnyékot nem adván, azok megégnek.

Kezelése: Mivel a betegséget adó gomba az elszáradt leveleken vagy a talajban telel át, itt is nagyon fontos, hogy a sérült, beteg növényi részeket semmisítsük meg minél előbb. A nedvesebb, csapadékos időjárás is kedvez a gomba kialakulásának. Elkerüléséhez réz vagy kén alapú permetezőszerek használata javasolt.

Szürke levélfoltosság

Ez a betegség kizárólag a növény leveleit károsítja.

Tünetek: Először az idős leveleken jelennek meg apró, sötét pöttyök. Érdekessége, hogy a levél mindkét oldalán látható. A pöttyök folyamatosan növekednek, szürkésbarna színű nagy foltokká alakul, melyek megrepednek, lyukat hagyva a leveleken. Így a levél sárgulni kezd, majd elszárad. Mindezek következtében a termés növekedése megáll.

Kezelése: Itt is nagyon fontos, hogy a sérült, beteg növényi részeket semmisítsük meg minél előbb, ezzel gátolva a betegség tovább terjedését. A réz alapú permetezőszer segítség lehet.

Paradicsomvész

Kései ragyásodásnak is nevezik, ennél a levelek és a termés is fertőzésre kerülhet. Ez a gomba a paradicsom legsúlyosabb betegsége.

Tünetek: A növény levelein szabálytalan, elmosódott szélű foltok jelentkeznek, melyeket sokszor fehérpenész vesz körül. Ez a penészesedés főleg a csapadékos időben fordul elő, ebben az időben a gomba is nagyon gyorsan terjed. A szárak el is feketedhetnek, vizenyős, sötét foltok jelennek meg rajtuk és sokszor a bogyókon is. Az érett bogyók könnyen rothadnak, melyeken szintén penészgombák telepednek meg.

Kezelése: A gomba a növényi mardványokon telel át és mivel a krumplinak is károkozója, akár a krumpli növényi részein is. Ezért érdemes a beteg részeket mielőbb megsemmisíteni. A gombákat a szél is terjesztheti, de vízben úszva is terjedhetnek. Kezelése növényvédőszerrel május végétől történhet. Megelőző szerként a kontakt réz tartalmú szerek használhatók, mint pl. cineb, kaptán, klórtalonil, mankoceb,metirán, rézoxiklorid vagy a propineb.

Illetve, ha már megferőződött a növény, akkor felszívódó szerekkel, mint pl. azoxistrobin, benalaxil, cimoxanil. efozit, metalaxil, oxadixil.

Paradicsom betegségei – a szárán jelentkező

Sclerotium rolfsii

Ez egy penészgomba okozta betegség, mely elsősorban a paradicsomtő szárát támadja meg.

Tünetek: Leginkább a szár és a talaj találkozásánál jelentkezik, mikor is a szár alsó részén sötét kerek foltok alakulnak ki és a szár kifakul. Emiatt a növény akadályozva lesz a szabad tápanyagforgalom biztosításában, így hamar elszárad, kipusztul.

Kezelése: segítség lehet a palánták, paradicsomtövek átültetése, valamint a kalcium és ammónia tartalmú trágyák is nyújthatnak némi védelmet.

Ezenkívül a paradicsom levelein egyéb kórjelek is lehetnek, melyeket nem árt, ha ismerünk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom