Paradicsom felhasználása

A paradicsom felhasználása sokféleképpen történhet, akár nyers, akár főtt paradicsomról beszélünk. De nem volt ez mindig így!

A paradicsom eredete

Ennek az egészséges, húsos bogyójú növénynek Peru az őshazája, ahol ma is közönséges, szinte gyomnövénynek számít. Mexikóban már termesztették és Amerika felfedezői hozták magukkal Európába. Először Spanyolországba és Portugáliába, majd innen terjedt tovább az egész kontinensen. Így bár azt gondoljuk, hogy magyaros étel, akárcsak a paprika, de be kell látnunk, hogy annak ellenére, hogy remekül beépült a magyaros ételek közé, nem tekinthető hungarikumnak.

Egészen a XIX. század végéig inkább csak az úri konyhákban tűnt fel. A paraszti háztartásokban sokáig szinte kizárólag főzve használták. Elsősorban lecsónak, illetve az augusztusban befőzött léből levest, szószt készítettek, mert úgy tartották, hogy a nyers bogyók mérgezőek. Csak a XX. század második felében terjedt el a nyers fogyasztása, azóta salátának, hidegkonyhai összeállítások során is széleskörűen elterjedt.

Paradicsom felhasználása

A paradicsomot általában nyersen, vagy főzve fogyasztjuk.

  1. Nyers állapotban kiváló salátákban, szendvicsek mellé, vagy csak önmagában fogyasztva, olívaolajjal, bazsalikommal fűszerezve. A paradicsom fajták mindegyike fogyasztható nyersen.
  2. Főtt állapotára leginkább a befőzés jut eszünkbe. A befőző paradicsom is ehető nyers állapotában, de mivel nagyobb és lédúsabb, ezért a befőző paradicsom fajtákat részesítjük előnyben az őszi befőző szezonban. Rendkívül ízletes házi szószók, mártások, ivólevek, lecsók készíthetők belőle.
  3. Ivólé változata rendkívül egészséges, minden nap kéne innunk és már tettünk is az egészségünk védelméért. Hiszen a paradicsom nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész szervezetre, főleg a májra és a vesékre és az emésztésre is rendkívül jó hatással van.
  4. A kozmetika ipar is felfedezte magának, de otthon is remek pakolásokat készíthetünk belőle.

A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk. Csak azért főzzük, hogy télen is érezhessük a nyár zamatos, friss ízét! Több fajtája ismert a korai törpe paradicsom nyitja a szezont és az őszi folytontermő paradicsom fajták zárják.

De természetesen egész évben keressük, fogyasztjuk a zamatos, érett, friss paradicsomot, hogy remek finomságokat készítsük belőle a hétköznapokon is. Ráadásul nem kell nagy kerttel vagy biokerttel rendelkeznünk, hiszen magaságyásban, erkélyen, teraszon is nevelhetjük a különböző paradicsom fajtákat.

https://femina.hu/recept/paradicsomos_receptek/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom