Paradicsom kacsol√°s

A paradicsom kacsol√°s a n√∂v√©ny gondoz√°s k√∂z√© tartoz√≥ feladat, ami az√©rt fontos, mert ez√°ltal √©rj√ľk el, hogy a n√∂v√©ny nem burj√°nzik el √©s t√∂bb term√©s is v√°rhat√≥ √°ltala. Ez√©rt √©rdemes n√©ha visszat√∂rni a f√∂l√∂sleges hajt√°sokat, a bŇĎvebb term√©s √©rdek√©ben mindenk√©ppen meg√©ri a r√°ford√≠tott idŇĎt. R√°ad√°sul a determin√°lt n√∂veked√©sŇĪ paradicsom fajt√°k eset√©ben erre nincs is sz√ľks√©g. Ezek ugyanis a bokor paradicsomok, melyek egy bizonyos magass√°got el√©rve meg√°llnak a n√∂veked√©sben. A kacsol√°sukkal azonban m√©g jobban korl√°toz√≥dik a n√∂veked√©s√ľk.

A nem determin√°lt ‚Äď vagyis folytonn√∂vŇĎ paradicsom fajt√°k azonban ig√©nylik a kacsol√°st. Ezek ugyanis a visszav√°g√°sok n√©lk√ľl kusza, rendezetlen, kisebb √©s rosszabb minŇĎs√©gŇĪ term√©st hoz√≥ kusza bokrok lesznek. A paradicsomokat is jobban √©ri a nap, ha a bokor szellŇĎsebb √©s a k√°rtevŇĎk is kev√©sb√© vesz√©lyeztetik.

Paradicsom kacsol√°s

Mi a kacs és a kacsolás?

A paradicsom lev√©lnyel√©nek, √©s sz√°r√°nak tal√°lkoz√°s√°n√°l elŇĎt√∂rŇĎ hajt√°s, amibŇĎl √ļj sz√°r k√©pzŇĎdik. Ah√°ny ilyen megmarad, annyi sz√°ras lesz a n√∂v√©ny. Fontos a f√∂l√∂slegesek kimetsz√©se ugyanis ennek hi√°ny√°ban a bokor sŇĪrŇĪ, levegŇĎtlen lesz. Emiatt a term√©seket nem √©ri megfelelŇĎen a nap, nem j√°rja √°t a levegŇĎ, √≠gy hamarabb fel√ľtheti a fej√©t valamilyen gombabetegs√©g is. Az√©rt, hogy ez ne k√∂vetkezhessen be, aj√°nlott a n√∂v√©nyt egy, k√©t legfeljebb h√°rom sz√°rra nevelni, vagyis ennyit meghagyni.


Mire figyelj√ľnk?

  • ne metssz√ľk le a legmagasabban n√∂vŇĎ vir√°gokat ‚Äď akkor ugyanis meg√°ll a felfel√© n√∂veked√©se
  • a h√≥naljhajt√°sokat akkor kell kacsolni, amikor m√©g kicsi, √≠gy kev√©sb√© s√©r√ľl a n√∂v√©ny
  • reggeli √≥r√°kban v√©gezz√ľk, akkor m√©g k√∂nnyen t√∂rnek a hajt√°sok
  • mindig hagyjunk egy fŇĎ hajt√°st, melynek eg√©szs√©ges oldal√°gai vannak
  • a f√∂l√∂sleges hajt√°sokat t√°vol√≠tsuk el
  • a vir√°gok f√∂l√∂tti hajt√°sokat ne t√∂rj√ľk le
  • √©rdemes hetente egyszer v√©gig n√©zni a n√∂v√©nyt √©s a f√∂l√∂sl√≥leges hajt√°sokat elt√°vol√≠tani

Miért fontos tehát a kacsolás?

Az oldalhajt√°sok rendszeres elt√°vol√≠t√°s√°nak az a c√©lja, hogy ne vonjanak el t√°panyagot a n√∂v√©nytŇĎl. √Črdemes hetente kacsolni, mely sor√°n n√∂v√©nyenk√©nt √°tlagosan 3 oldalhajt√°st kell let√∂rni. Ebben az esetben nem nŇĎnek 8‚Äď10 cm-n√©l nagyobbra.

https://www.tuja.hu/paradicsom.html

Vissza a kategória cikkeihez