Tartalomjegyzék
A paradicsom kalória tartalma rendkívül alacsony, ugyanakkor étvágyjavító és laktató egyaránt. Éppen ezért remek kiegészítője diétás étrendeknek is. Érdemes belőle minél többet fogyasztani a szezonban, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz.
Ez a népszerű zöldség nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem gazdag olyan tápanyagokban is, mint a C-vitamin, kálium, rost és antioxidánsok. Ezek az összetevők hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szív- és érrendszer egészségének támogatásához, és segítik a megfelelő emésztést is.
Mindezek kívül rendkívül magas víztartalommal is rendelkezik, ami tovább csökkenti a kalóriatartalmat. A hidratált szervezet könnyebben elérheti az éhségérzetet, így a paradicsom fogyasztása segíthet az étvágy kontrollálásában.
Paradicsom kalória tartalma
10 dkg paradicsom az alábbi értékekkel bír:
- 18 kcal
- 0,9 g fehérje
- 0,2 g zsír
- 1,3 g szénhidrát (ebből cukor: 1,2 g)
- 2,6 g rostot tartalmaz.
A paradicsom glikémiás indexe is alacsony. Ez azt jelenti, hogy nem gyorsan felszívódó szénhidrát.
Mit is jelent ez, illetve a glikémiás index ténylegesen?
Mi is az a glikémiás index?
A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.
Például a burgonya esetében, nem mindegy, hogy nyers, főtt, vagy krumplipüréről beszélünk. A püré ugyanis magasabb glikémiás indexű, mint a héjában főtt krumpli, ugyanis a pürésítés gyorsítja az alapanyag felszívódását.
Azonban, ha ehhez fehérjében gazdag alapanyag társul (pl. egy szelet hús), akkor már a krumpli vércukorszint emelő képessége is csökken. Mindez egy tál friss salátával – lehetőleg hidegen sajtolt olajjal meglocsolva – a rost bevitel miatt jó kombináció lehet. Tehát a jó ételkészítési technikákkal és az alapanyagok kombinálásával tudatosan befolyásolhatjuk az ételek vércukorszint emelő képességét.
Ideális fogyasztási módjai: nyersen, salátaként, de akár főzve vagy sütőben megsütve is. Levesek, szószok, saláták és más ételek kedvelt alkotóeleme is, ami lehetővé teszi az étkezési élmény fokozását anélkül, hogy túlzott kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe.
Az alacsony kalóriatartalmú és tápláló jellegének köszönhetően a paradicsom remek választás a mindennapi étrendbe. Számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és könnyedén kombinálható más ételekkel, hogy változatossá tegye az étkezéseket. Érdemes tehát beilleszteni ezt a színes zöldséget az egészséges életmód részeként.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez