Paradicsom mag vetése

A paradicsom mag vetése az egyik módja a paradicsom termesztésének. Ugyanis vetése történhet magról, de palántaként is vásárolhatjuk. Ez a nagyon népszerű zöldség a burgonyafélék családjába tartozik. A paradicsom távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak is. Világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény már nemcsak a kertekben, hanem az utóbbi időben teraszokon, balkonokon is egyre népszerűbb. Ebben nagy szerepet játszik a paradicsom fajták egyre bővülő kínálata. Így már ha nem rendelkezünk telekkel vagy kerttel, akkor sem kell lemondanunk ennek a zöldségnek a saját termesztéséről. Érdemes a magokat és a palántákat is megbízható helyről beszerezni. Érdemes tudni, hogy a magok között sokkal nagyobb a kínálat, mint a palánták esetében.

Mikor történjen a paradicsom mag vetése?

Azt mondhatjuk, hogy a legideálisabb idő erre általában a tavasz eleje, 8-10 héttel az utolsó fagyok előtt. Ezáltal biztosítjuk, hogy a palánták megfelelő méretűek legyenek a szabadba való kiültetéshez. Így nagyjából február vége, március közepe körül érdemes nekilátni a csíráztatásnak. Ugyanis érdemes arra figyelni, hogy a palánták kiültetése a szabadföldbe csak akkor történjen, ha már nem kell fagyoktól tartani. Ez általában április második felétől, május elejéig tartó időszak.

A paradicsom csírázási ideje 6-10 nap, ezalatt a földjének folyamatosan nedvesnek kell lennie. Ugyanis a csírázási folyamat csak ebben az esetben tud megvalósulni. A csírázás megindulásának másik feltétele az állandó 20 fok fölötti hőmérséklet.

Hogyan történjen a paradicsom mag vetése?

A megfelelő helyről beszerzett magokat érdemes előzőleg előkészített ültetőközegbe (tápanyagban gazdag földbe) vetni 1-2 cm mélyre. Ez lehet földdel sekélyen megtöltött tálca is.

Az elvetett magokat óvatosan locsoljuk meg, hogy a magok ne jöjjenek ki a földből.

Majd fóliával vagy üveglappal fedjük be, hogy a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet is biztosítani tudjuk számára.

A csírázás ideje kb. 6-12 napra tehető. Ezalatt a föld nedvesen tartásáról gondoskodni kell. Amennyiben a magok kicsíráztak, arra is ügyeljünk, hogy elegendő fényt biztosítsunk számukra. A kevés fényben megnyúlik a növény.

Amennyiben a növény eléri a két szikleveles állapotát, akkor rakjuk át őket nagyobb tálcára úgy, hogy ne érjenek össze a leveleik. Amint ismét összeérnek, akkor már cserepekbe tegyük át őket egyesével.

Majd, ha a kinti hőmérséklet engedi, akkor kerülhetnek szabadföldbe. Amikor a fagyveszély elmúlik, érdemes a palántákat a kültéri környezethez szoktatni. Magaságyásba előbb is átültethetők.

Hová kerüljön a paradicsom palánta?

Érdemes figyelni arra, hogy kerüljük burgonya, paprika vagy padlizsán mellé ültetését, mivel ezek közös kórokozókat és károsítókat eredményezhetnek. Jó társak lehetnek viszont a fűszernövények közül a bazsalikom és a menta. Különböző zöldségeket is ültethetünk köré, közé. Jó szomszédság zöldségek közül a sárgarépa, kerti saláta, metélőhagyma, spárga, fokhagyma, virágok közül a körömvirág vagy a sarkantyúka.

A paradicsom biokertben is nevelhető. Gondozása során, – mely főleg az öntözést, kacsolást, gyommentesítést jelenti – mulccsal is takarhatjuk a földjét. Megakadályozva ezzel a talaj felmelegedését és a kiszáradását.

Ügyeljünk a levéltetvek, dohányfoltosság és más betegségek elleni védelemre. Alkalmazzunk természetes rovarirtókat, és távolítsuk el az elszáradt leveleket a növény aljáról.

A paradicsom nevelése ugyan időigényes folyamat, de a megfelelő gondozással és figyelemmel gazdag termést hozhat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom