Paradicsom magaságyásba

A paradicsom egy igen kedvelt, világszerte elterjedt, könnyen termeszthető növény, melynek gyümölcsét valójában zöldségként fogyasztjuk. Rendkívül változatos. Találhatunk köztük törpe növekedésűt és több méterre növő fajtát is, apró termésűt és hatalmas méretűt, sárgát, lilát, feketét, pirosat, narancssárgát stb. A fajták száma végtelennek tűnik. Termeszteni könnyű, bárki megpróbálkozhat vele. Nagyon népszerű a magaságyás tulajdonosok körében is, a magaságyás paradicsom nélkül szinte elképzelhetetlen. 

A paradicsom magaságyásban kifejezetten jól érzi magát, mert kellő meleget, megvilágítást kap, valamint tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talajjal kedveskedhetünk neki. A magaságyás magasságától függően választhatunk bele determinált, féldeterminált fajtát, de ha égig érő paradicsomra vágyunk, a folytonnövő fajtákkal is megpróbálkozhatunk. Magaságyásba kényelmi szempontok miatt a bokrosabb, determinált növekedésűeket ajánljuk, de ezen belül is számtalan ízű, formájú fajta közül választhatunk.

A paradicsom ültetése magaságyásba felvet néhány kérdést, például hogy mikor ültessük magaságyásba, milyen növényekkel társítsuk. Ezekhez a következő sorokon adunk néhány ötletet.

Paradicsom magaságyásba: mikor ültessük?

Ha helyrevetjük, a paradicsom magaságyásba ültetése áprilisban esedékes, az időjárástól függ, mikor melegszik fel kellőképpen a talaj a magvetéshez.

A paradicsom palánta ültetése magaságyásba véglegesen, a szabad ég alá csak májusban történhet, mikor már nem kell tartanunk fagyoktól. Bár a komposzttal és egyéb szerves anyaggal teli magaságyásban a hőmérséklet valamivel magasabb, mint az átlagos talajban, nem érdemes elkapkodni a kiültetést, mert egy hideg éjszaka jelentősen hátraveti a fejlődésben a palántákat.

Paradicsom magaságyásban: milyen növényekkel ültessük?

Két szempontot kell figyelembe vennünk, amikor a paradicsom magaságyásba kerül és ott más növényekkel társítjuk. Az egyik, hogy a társított növények kedvező hatással legyenek egymásra, a másik pedig, hogy igényeik hasonlók legyenek, hiszen ugyanolyan hatások érik majd őket. 

Az azonos növénycsaládba tartozók (burgonya, paprika, padlizsán) nem jó szomszédok, mert ugyanazokat a kártevőket vonzzák, s azok így könnyen felszaporodhatnak, illetve a tápanyagfelvételnél konkurensek. 

A káposztafélék, a bazsalikom, a saláta (melynek a paradicsom árnyékot is ad) a hagymák (különösen a metélőhagyma, mely a levéltetvek távoltartása mellett a javítja a paradicsom terméseinek ízét is) és a gyökérzöldségek (a sárgarépa, petrezselyem mivel lefelé nőnek, illetve nem a nitrogén a fő tápanyagigényük, hanem a foszfor) alkalmasak paradicsom mellé. A spárga előnyös, mert egy olyan vegyi anyagot termel, amely elpusztítja a fonálférgeket. 

Védőnövénynek ültethetünk a paradicsom mellé bársonyvirágot (poloskák ellen), sarkantyúkát, körömvirágot.

Paradicsom ültetése magaságyásba: hasznos tudnivalók

A paradicsom magaságyásba ültetése előtt néhány napig edzeni kell a palántákat a szabadföldi körülményekhez, hogy fokozatosan alkalmazkodjanak azokhoz. 

A sor- és tőtávolságot fajtától függően kell betartani itt is, bár tápanyagban igen gazdag közeg a magaságyás, egy átlagos talajhoz képest több tövet is el tudna látni, azonban a sűrűbb telepítés kedvezne a betegségek kialakulásának és terjedésének.

A palántákat mélyre ültessük, a gyökérnyak fölötti részek is a föld alá kerülhetnek, mert szárából is képes gyökeret ereszteni. Alsó leveleit csípjük is le, hogy ne érjen a földig, a gombás, bakteriális fertőzések elkerülése érdekében

Szintén fajtafüggő, hogy szükséges-e karózni a töveket. (A balkonparadicsom-fajták például nem nőnek magasra, alacsony, zömök habitusa szilárdan tartja támaszték nélkül is.) Amennyiben a növekedés miatt kelleni fog a támaszték, azt már kiültetéskor szúrjuk a palánta mellé, mert később nagy kárt okozhatunk vele a gyökérzeten.

Ha a magaságyás kifejezetten paradicsom számára van előkészítve, különösen sok tápanyagról kell gondoskodnunk számára. Így a kiültetésnél is kapjon az ültetőgödrébe vegyszermentes tápanyagot.

Mivel vízigényes is, nagyon fontos, hogy az ágyás ne száradjon ki, márpedig erre fokozottan kell figyelni, mert az emelt ágyás hamarabb kiszáradhat, mint a szabadföld, azonban mulcsozással a párolgás mértéke minimálisra csökkenthető. Locsoláskor a talajra juttassuk ki a vizet, ne a növényekre közvetlenül, az említett fertőzésveszély miatt. Öntözésre ezért a reggeli órák a legalkalmasabbak, amikor a felfreccsenő víz hamar felszárad.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom