Paradicsom mobil

A paradicsom, mobil névre keresztelt fajtával is rendelkezik, mely egy magyar determinált nemesítés. Hazánkban nagyon népszerű a paradicsom, nemcsak nagyüzemi termesztése kiskerti is jelentős. Kertbe, biokertbe, magaságyásba is ültethető, de számos paradicsom fajta nemcsak kertben, de balkonon, erkélyen is termeszthető.

Mit is jelent a determinált paradicsom kifejezés?

A paradicsomot általában két nagy kategóriába soroljuk:

  1. a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)
  2. a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni.  Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Előnyük elsősorban méretükben rejlik. Termesztőik a palántázás pillanatában tisztában vannak azzal, hogy növényük maximálisan mekkorára fog nőni, így igazán dekoratív és rendezett ültetvényt lehet ezekből a fajtákból létrehozni.

Hová kerüljön a paradicsom mobil fajtája?

Bokorparadicsomot a tornácon, erkélyen, dézsában a hobby kertészek is szívesen termesztenek kompakt méretük és kis helyigényük miatt. Termésmennyisége a determinált fajtáknak kisebb, mint a folytonnövő paradicsom fajták esetében, de aki egyszerre szeretne több termést betakarítani – például befőzni – az biztos, hogy bokorparadicsomot fog termeszteni.

Ennek oka, hogy a determinált fajták termése egyszerre érik be, így egy bokorról egy hónap alatt az összes termés leszedhető. A befőzni való paradicsom is ezek közé tartozik.

Paradicsom mobil fajta jellemzői

  • A mobil nagy paradicsom középkésői tenyészidejű (130-145 nap), szabadföldi paradicsomfajta
  • Erőteljes lombozatú, determinált paradicsom, melynek igen nagy a termő képessége
  • Meleg-, tápanyag- és vízigényes növény
  • Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást igényel
  • Vetése márciusban történhet fűtött fólia alá
  • 20-25 0C fokon 6-8 napig csírázik
  • Kelés után ritkítjuk vagy pikírozzuk
  • Kiültetése szabadföldbe május közepén lehetséges, ha már a fagyveszély elmúlt.

Felhasználása

Bogyói nagyok, lapított gömb alakúak, 120-140 g tömegűek, könnyedén, kocsánymentesen válnak el a szártól. Nagyon jó ízű, mely friss piaci, házi kerti termesztésre és sűrítmény készítésére is javasolt. Jó bogyóminősége, ellenállósága miatt igen közkedvelt paradicsomfajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom