A paradicsom növĂ©ny a burgonyafĂ©lĂ©k családjába tartozik, Ăgy távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak Ă©s a krumplinak is. Világszerte az egyik legkedveltebb zöldsĂ©gnövĂ©ny. Számtalan fajtájának változĂ©konyságát a bogyĂłk mĂ©rete, száma, szĂne, alakja adja. A legtöbb fajta bogyĂłjának szĂne piros, de a fehĂ©rtĹ‘l a sárgán át, a lilán keresztĂĽl, a feketĂ©ig szinte minden szĂnben megtalálhatĂł. SzĂne a benne lĂ©vĹ‘ likopin illetve bĂ©ta-karotin mennyisĂ©gĂ©tĹ‘l fĂĽggĹ‘en változik.
A paradicsom növény eredete
Ennek az egĂ©szsĂ©ges, hĂşsos bogyĂłjĂş növĂ©nynek Peru az Ĺ‘shazája, ahol ma is közönsĂ©ges, szinte gyomnövĂ©nynek számĂt. MexikĂłban már termesztettĂ©k Ă©s Amerika felfedezĹ‘i hozták magukkal EurĂłpába. ElĹ‘ször Spanyolországba Ă©s Portugáliába, majd innen terjedt tovább az egĂ©sz kontinensen. ĂŤgy bár azt gondoljuk, hogy magyaros Ă©tel, akárcsak a paprika, de be kell látnunk, hogy annak ellenĂ©re, hogy remekĂĽl beĂ©pĂĽlt a magyaros Ă©telek közĂ©, nem tekinthetĹ‘ hungarikumnak.
EgĂ©szen a XIX. század vĂ©gĂ©ig inkább csak az Ăşri konyhákban tűnt fel. A paraszti háztartásokban sokáig szinte kizárĂłlag fĹ‘zve használták. ElsĹ‘sorban lecsĂłnak, illetve az augusztusban befĹ‘zött lĂ©bĹ‘l levest, szĂłszt kĂ©szĂtettek. Csak a XX. század második felĂ©ben terjedt el a nyers fogyasztása, azĂłta salátának, hidegkonyhai összeállĂtások során is szĂ©leskörűen elterjedt.
Milyen a paradicsom növény vitamin tartalma
A lĂ©dĂşs bogyĂłk rendkĂvĂĽl egĂ©szsĂ©gesek, magas cukor Ă©s C- vitamintartalmĂşak. Az immunrendszer erĹ‘sĂtĂ©sĂ©ben, az emĂ©sztĂ©s segĂtĂ©sĂ©ben van jĂłtĂ©kony hatással a szervezetre. Rákellenes hatásárĂłl megoszlanak a vĂ©lemĂ©nyek Ă©s mĂ©g nem bizonyĂtott, hogy hasnyálmirigyrák, petefĂ©szekrák esetĂ©ben közvetlen jĂłtĂ©kony hatása van-e. Azonban a szervezetre gyakorolt pozitĂv hatása vitathatatlan.
A lĂ©dĂşs hĂşsos bogyĂłk 90%-a vĂz, emellett tartalmazza mĂ©g az alábbiakat:
- vitaminok: A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, K- és PP
- számos ásványi anyagot: kalcium, foszfor, magnézium, kálium, kén
- nyomelemeket: cink, réz, vas, bór, jód
- szerves savakat: almasav, citromsav, borostyánkősav
A paradicsom fogyasztása
Friss, közvetlen fogyasztásra a teljesen beĂ©rett, Ă©p, egĂ©szsĂ©ges Ă©s vĂ©kony hĂ©jĂş fajták a legjobbak. A legszerencsĂ©sebb a saját kertĂĽnkbĹ‘l napĂ©rlelten leszĂĽretelt, frissen fogyasztott piros csoda! Amiben benne van a nyár minden Ăze!  BefĹ‘zĂ©shez is a teljesen megĂ©rett paradicsom alkalmas. A paradicsom a hazai Ă©telek egyik fĹ‘ alapanyaga lett az Ă©vszázadok folyamán. A be nem Ă©rt zöldparadicsombĂłl önállĂłan vagy csalamádĂ© rĂ©szekĂ©nt savanyĂşság, sĹ‘t, cukorban eltĂ©ve többfajta befĹ‘tt-kĂĽlönlegessĂ©g is kĂ©szĂthetĹ‘.Â
https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(növényfaj)
Vissza a kategĂłria cikkeihez