Paradicsom pálinka

Tényleg létezik paradicsom pálinka? A válasz: Igen, még ha nem is helyes pálinkának hívni, mivel tulajdonképpen egy zöldségpáraltról van szó. Mi is ez tulajdonképpen és hogyan jutott eszébe bárkinek is a paradicsomból pálinkát főzni

Paradicsom pálinka története – avagy leleményes a magyar?

Történt ugyanis, hogy az 1940-es évek végén az ország egyes részeiben olyan nagy mennyiségű paradicsomot termesztettek, hogy az eladhatatlanná és feldolgozhatatlanná vált. Így merült fel a gondolat az akkori Tiszajobbparti Földművelésügyi Tanácsnál, hogy lehet-e vajon szeszt főzni a paradicsomból. A gondolatot tett követte, így elkezdték a gyors kísérletezést a Vegykísérleti Állomás üzemében, hogy megvalósítható-e eme leleményes ötlet.

A kísérlet olyan jól sikerült, hogy egy mázsa jól beérett paradicsomból több mint három liter ötvenszázalékos, kellemes ízű pálinkát sikerült előállítani, így nem veszett kárba a paradicsom termés. Ez a tudomány pedig azóta sem veszett kárba, hiszen e párlatot napjainkban is főzik, igazi kuriózumnak számít.

Paradicsom pálinkák jellemzői

Itt érdemes tisztázni, hogy nem minden párlat pálinka, de minden pálinka párlat. Miért fontos ez? Pálinka ugyanis csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből.

Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, vagy paradicsom, ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. A szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

A paradicsom párlat:

  • egy kellemes illatú, érett édes-fűszeres paradicsomot idéző párlat
  • mediterrán jegyekkel, igazán különleges, semmihez sem fogható ízvilággal
  • íze ételekben – levesben, tésztákon – még jobban kidomborodik, érdemes felhasználni mind a konyhában ízesítőként, mind pedig étel-kísérőként egy vacsoránál!

Ha lehetőségünk adódik rá, hogy kipróbáljuk, ne hagyjuk ki! 

https://www.palinka-patika.hu/zoldsegparlatok.html

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Zöldségpárlatok (forrás: https://www.palinka-patika.hu/zoldsegparlatok.html)

error: Védett tartalom