Paradicsom szezon

A paradicsom szezon azt gondolhatnánk, hogy egész évben tart. Hiszen az utóbbi években szinte bármikor hozzájuthatunk a nagyobb élelmiszerüzletekben vagy a zöldségeseknél. De ez ne tévesszen meg minket! A paradicsom  nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. De ez a főleg a nap érlelte zöldségek esetében igaz. Éppen ezért érdemes a szezonban fogyasztani minél többet belőle.

Örök kérdés, hogy a paradicsom vajon gyümölcs vagy zöldség, de mindegy miként fogyasztjuk, csak fogyasszuk. Nem olyan korán, de a hozzátáplálást követően néhány hónappal már babáknak is adható. Magas rost és víztartalma miatt az emésztésüket könnyíti.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Paradicsom szezon

A paradicsom vetése február végén, március közepén kezdődhet meg. Kiültetése csak május közepén – ha a levegő már éjjel sem hűl 15 °C alá – történjen a korábban jól kialakított, előkészített tápanyaggal dúsított helyére, földjébe.

Az első termések – a vetés idejétől függően – már június közepétől, végétől szedhetők. Fontos, hogy csak a megfelelően érett termést szedjük le. Ha túl korán – éretlenül – kerül leszedésre, az gyomorproblémákat okozhat. Ugyanis az éretlen paradicsomban nagy mennyiségben található a szolanin nevű alkaloid, mely nagy mennyiségben mérgező lehet. Ugyanez az alkaloid található meg a bezöldült burgonyában is, melyet mindenképpen ajánlott eltávolítani.

Az éretlen paradicsom keserű, kellemetlen ízű. A teljesen érett, szedhető termés héja szép élénk, fényes. Ha nem magunk szüreteljük, akkor a piacokon is ezt keressük.

Jellemzően június végétől szeptember végéig – sokszor még októberben is – megtalálhatók a piacokon, bevásárló központok polcain a frissen szedett termések.

A paradicsom számos módon felhasználható és ha lehetőségünk van rá, érdemes télire eltárolni belőle, lecsó, paradicsomlé és akár savanyúság is készíthető belőle. Az utóbbi időben pedig újra nagy népszerűségnek örvend az aszalása is. Rendkívül kedvelt konyhai alapanyag nemcsak a hazai konyhákban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Padlizs%C3%A1n

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom