Paradicsom termesztése

A paradicsom termesztése nemcsak nagyüzemi feltételek mellett, hanem kiskertben is történhet. A paradicsom, mely Dél-Amerikában őshonos növény, a meleg éghajlatot kedveli. Hazánkban nagyon népszerű. Ez annak is köszönhető, hogy számos fajtájának köszönhetően már akár balkonládában, cserépben is nevelhető. A paprika, padlizsán és a burgonya is rokona, így termesztése és kórokozói is hasonlóak.  

Paradicsom termesztése

Ha magról történik a vetése, akkor azt március közepén megkezdhetjük. Szabadföldbe csak május közepe felé – ha már az éjszaki hőmérséklet sem megy 15 °C alá – ültessük a palántákat. Ugyanis melegigényes növény. Hőigénye csíráztatáskor is legalább 20 °C. Kiültetéséig is meleg helyen kell tartani. Érdemes kiültetés előtt a hőmérsékleti változásokhoz fokozatosan hozzászoktatni.

Ültetése

Palántaként 6-8 hetes növényt érdemes vásárolni a kiültetéshez. Ezt megelőzően azonban már érdemes elkészíteni a helyét és a talaját. A földjét ássuk fel, mentesítsük a gyomoktól és trágyázzuk is meg. Olyan helyet keressünk a számára, ahol a lehető legtöbb nap éri. A paradicsom termesztése közel azonos a paprika termesztésével. Kiültetés során az ideális tőtávolság 50-60 cm, a sortávolság 80-90cm. A jó vízelvezetésű, laza szerkezetű, tápanyagdús talajt kedveli.  De szinte bárhol jól termeszthető hazánkban, ahol nem nagyon kötött a talaj. A kora tavaszi vetésnél a homokosabb talajon fejlődik a leginkább. Ahol nem megfelelő a talaj a paradicsom termesztéséhez, érdemes magaságyásban nevelni.

Az ültetését követően alaposan meg kell locsolni és ajánlott mulcsozni is. A mulcs réteg megtartja a nedvességet és a gyomok ellen is védelmet nyújt.

A paradicsom gondozása

Annak ellenére, hogy szárazságtűrő, meleg kedvelő növény, fontos a folyamatos öntözése. Azonban figyeljünk rá, hogy a víz a földre és ne a növényre menjen. Szükséges a rendszeres kapálása is, mely nemcsak a gyommentesítés miatt, hanem a talaj tömörödöttségét megelőzendő is nagyon fontos. Ugyanis a locsolás hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik, ezáltal a növény hajtásai elsárgulnak és a növekedése is leáll.

Érdemes arra is figyelni – akár már az ültetés során – ahogy növekednek, szükségük lehet támasztékra, akárcsak az uborka vagy a karóbab esetén. Mivel fajtától függően akár 0,8-1 méterre is nőhetnek és a terméseik nagyok és nehezek. Annál is inkább érdemes ezt már előre elkészíteni, mert a talajra leérő termés a fertőzésveszélynek is ki van téve.

A paradicsom biokertben is vethető. A betegségeivel, kártevőivel szemben érdemes társnövényekkel együtt vetni: sárgarépa, fokhagyma, kerti saláta, metélőhagyma mind jótékonyan hat a paradicsomra. Fűszernövények közül a bazsalikom és menta közelében érzi jól magát.

Azonban figyeljünk rá, hogy ne kerüljön burgonya, paprika és padlizsán mellé!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom