Tartalomjegyzék
A paradicsom vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető és nemcsak belülről, de a bőrünkre kívülről is hatással van ez a burgonyafélék családjába tartozó növény, mely Dél- és Közép-Amerikában őshonos.
Paradicsom vitamin tartalma
A paradicsom C-vitamin-tartalma viszonylag magas, 10 deka paradicsom a napi C-vitamin-szükséglet 17%-át fedezi. Ezenkívül kiváló vitamin forrás, hiszem található benne A-, B1-, B2-, B6- és K-vitamin is, még ha nem is olyan nagy mennyiségben, mint a C-vitamin. Továbbá az alábbi ásványi anyagokat tartalmazza: foszfor, kalcium, magnézium, kálium, kén, folsav. Nyomelemeket pedig: cink, réz, vas, bór és jód. Ezen kívül tartalmaz még hasznos szerves savakat úgy, mint almasav, citromsav, peptin. A paradicsomnak jelentős az élelmi rost tartalma is, egy adag 2 g rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi adag 7%-át fedezi.
Magas a folyadéktartalma, hiszen 90%-a pedig értékes biológiai víz, ezért kiválóan laktató étel és a kalória tartalma is meglehetősen alacsony. Hiszen 10 dkg frissen fogyasztva mindössze 18 kalória. A paradicsomban található még egy különleges színanyag, a zsírban oldódó likopin. A likopin egy olyan vörös színű karotin származék, amely elsősorban a paradicsomban fordul elő a legnagyobb mennyiségben. De kisebb mennyiségben megtalálható: a csipkebogyóban, a görögdinnyében, a sárgabarackban, a sütőtökben és a piros bélű grapefruitban is.
Paradicsom jótékony hatása
Mindezen összetevői miatt a paradicsom fogyasztása rendkívül jótékonyan hat a szervezetre.
Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres fogyasztásával:
- védelmet nyújthat a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a stroke és a szívbetegségek ellen
- véd a cukorbetegség ellen
- semlegesíti a szabad gyököket
- erősíti az immunrendszert
- erősíti a csontokat
- serkenti a véráramlást
Gyógyászati javallatai:
- gyengeség, étvágytalanság
- elhízás
- fekély, vastagbél gyulladás, bélhurut
- székrekedés
- epe- és húgykő
- köszvény, idült reuma
- érelmeszesedés
Paradicsom vitaminjainak hatása a bőrre
A paradicsomban található vitaminok az egészséges bőr megtartásában is nagy szerepet játszanak. Hiszen a benne található nagy mennyiségű C-vitamin elősegíti a szervezetünkben a kollagéntermelést, amely javítja a bőr rugalmasságát, és késlelteti a bőr öregedését. Az A-vitamin-tartalma miatt pedig küzdhetünk a ráncok és a pigmentfoltok kialakulása és terjedése ellen. Rendszeres fogyasztásával elősegítjük a bőr víztartalmának megőrzését.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez