Paradicsom zöldség vagy gyümölcs

Itt az örök kérdés: a paradicsom zöldség vagy gyümölcs?  

A botanikai definíció szerint a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magvak és a növény virágjából fejlődik ki. Így viszont a paradicsomleves tulajdonképpen egy gyümölcsleves.

Akkor most a paradicsom zöldség vagy gyümölcs?

Termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból nézve inkább zöldség, mivel a gyümölcsök termesztése a legtöbb esetben évelő, több évig termő ültetvények formájában jellemző. Eltekintve a szamóca napjainkban használatos egyéves technológiájától. A zöldségféléket – így a paradicsomot is – jellemzően egyéves kultúraként termesztjük, melyet minden évben újra kell telepíteni. Tehát a paradicsom eszerint mégiscsak zöldség.

A termésének fejlődése szempontjából pedig inkább gyümölcs, hiszen a növény virágjából fejlődik ki és még magok is vannak benne. Ezek alapján viszont a kukoricát is gyümölcsnek kéne tekinteni.

Leginkább azokra a növényekre mondjuk azt, hogy gyümölcs, amelynek húsos termése van. Akkor viszont a paradicsom megint csak gyümölcs. De talán mégsem, hiszen a zöldségfélékhez is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk el, benne a magokkal. Ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom is.

Az Egyesült Államokban a paradicsom zöldség

1883-ban különadót vetettek ki Amerikában az importált zöldségekre. 1889-ben egy kereskedőcsalád pert indított a New York-i vámhatóság ellen. John Nix arra hivatkozott, hogy törvénytelenül vetnek ki adót a paradicsomszállítmányaikra, hiszen a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs.

Az ügy óriási port kavart és egészen az amerikai legfelsőbb bíróságig jutott, ahol aztán 1893-ban végül kimondták: a paradicsom zöldség. A döntést azzal indokolták, hogy a paradicsomot nem önállóan, desszertként, hanem egyes fogások mellett salátaként fogyasztjuk, ezért nem lehet gyümölcs.

2005-ben New Jersey a zöldséget törvénybe is foglalta, amikor az állam hivatalos zöldségévé tette a paradicsomot.

De nevezzük bár zöldségnek, vagy gyümölcsnek: nagy népszerűségnek örvend a rendkívül egészséges nap érlelte zamatos paradicsom.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(növényfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom