Tartalomjegyzék
A paradicsomos spenótos rakott padlizsán egy gyorsan, könnyen elkészíthető igazán különleges ízvilágú étel. Mivel a paradicsom, spenót és padlizsán is nagyon egészséges – rendszeres fogyasztásukkal számos betegség megelőzhető, érdemes a szezonban többször is készíteni belőle. Hiszen a spenótból sem csak spenótfőzeléket, a padlizsánból sem csak padlizsánkrémet lehet készíteni. Számos egyszerűen elkészíthető étel alapanyagai.
Paradicsomos spenótos rakott padlizsán – recept
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db közepes méretű padlizsán
- 20 dkg friss vagy fagyasztott bébispenót
- 40 dkg paradicsom
- 30 dkg reszelt sajt (érdemes füstölt sajttal keverni)
- 3 dl olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- negyed teáskanál cukor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- őrölt fahéj – ízlés szerint
A paradicsomos spenótos rakott padlizsán elkészítése:
- A padlizsánokat megmossuk és másfél centis karikákra vágjuk őket. Majd egy nagy tálba tegyük őket, egy teáskanálnyi sóval sózzuk meg, forgassuk össze és hagyjuk negyedórán keresztül állni.
- Nagylyukú reszelőn reszeljük le a sajtot és tegyük félre.
- A paradicsomokat mossuk meg, kockázzuk össze.
- Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát aprítsuk finomra.
- A padlizsán szeletekről itassuk fel a nedvességet.
- Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk fel 4 evőkanál olajat, majd a karikákat 7-8 perc alatt mindkét oldalukon süssük meg. (Hamar felszívja az olajat, így azt folyamatosan pótolni kell.)
- A kész szeleteket szedjük papírtörlőre és mindet süssük meg.
- A serpenyőben közepes lángon hevítsünk 2 evőkanál olajat, reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk fél percig.
- Majd adjuk hozzá a spenótot – ha fagyasztott a felengedettet, ha friss, mosást követően – pároljuk néhány percig, amíg a levelek kicsit összeesnek.
- Egy másik serpenyőben hevítsünk 3 evőkanál olajat, szórjuk rá az apróra vágott hagymát, finoman sózzuk, pirítsuk üvegesre majd, reszeljünk rá egy gerezd fokhagymát.
- Kevergessük további fél percig majd öntsük rá a kockázott paradicsomot.
- Ízesítsük fahéjjal, cukorral, sóval, borssal kb. 10 perc alatt főzzünk belőle sűrű ragut, majd tegyük félre, hogy hűljön.
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
- Egy nagyobb méretű hőálló tálba vagy magasabb falú tepsiben kezdjük összeállítani a tornyokat.
- Először padlizsánkarika, majd egy kanál paradicsom ragu, egy réteg spenót.
- Erre újabb padlizsán karika kerül, majd paradicsom, spenót.
- Végül padlizsán karikával zárjuk. Kb. 12 torony lesz.
- A tetejükre szórjuk a reszelt sajtot.
- 190 fokos sütőben 25-28 perc alatt készre sül.
- Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni.
Önmagában – akár vega fogásként is – megállja a helyét, de köretként is kínálhatjuk fasírtok, sültek mellé. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez