Paradicsomos spenótos rakott padlizsán

A paradicsomos spenótos rakott padlizsán egy gyorsan, könnyen elkészíthető igazán különleges ízvilágú étel. Mivel a paradicsom, spenót és padlizsán is nagyon egészséges – rendszeres fogyasztásukkal számos betegség megelőzhető, érdemes a szezonban többször is készíteni belőle. Hiszen a spenótból sem csak spenótfőzeléket, a padlizsánból sem csak padlizsánkrémet lehet készíteni. Számos egyszerűen elkészíthető étel alapanyagai.

Paradicsomos spenótos rakott padlizsán – recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db közepes méretű padlizsán
  • 20 dkg friss vagy fagyasztott bébispenót
  • 40 dkg paradicsom
  • 30 dkg reszelt sajt (érdemes füstölt sajttal keverni)
  • 3 dl olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • negyed teáskanál cukor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • őrölt fahéj – ízlés szerint

A paradicsomos spenótos rakott padlizsán elkészítése:

  1. A padlizsánokat megmossuk és másfél centis karikákra vágjuk őket. Majd egy nagy tálba tegyük őket, egy teáskanálnyi sóval sózzuk meg, forgassuk össze és hagyjuk negyedórán keresztül állni.
  2. Nagylyukú reszelőn reszeljük le a sajtot és tegyük félre.
  3. A paradicsomokat mossuk meg, kockázzuk össze.
  4. Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát aprítsuk finomra.
  5. A padlizsán szeletekről itassuk fel a nedvességet.
  6. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsunk fel 4 evőkanál olajat, majd a karikákat 7-8 perc alatt mindkét oldalukon süssük meg. (Hamar felszívja az olajat, így azt folyamatosan pótolni kell.)
  7. A kész szeleteket szedjük papírtörlőre és mindet süssük meg.
  8. A serpenyőben közepes lángon hevítsünk 2 evőkanál olajat, reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk fél percig.
  9. Majd adjuk hozzá a spenótot – ha fagyasztott a felengedettet, ha friss, mosást követően – pároljuk néhány percig, amíg a levelek kicsit összeesnek.
  10. Egy másik serpenyőben hevítsünk 3 evőkanál olajat, szórjuk rá az apróra vágott hagymát, finoman sózzuk, pirítsuk üvegesre majd, reszeljünk rá egy gerezd fokhagymát.
  11. Kevergessük további fél percig majd öntsük rá a kockázott paradicsomot.
  12. Ízesítsük fahéjjal, cukorral, sóval, borssal kb. 10 perc alatt főzzünk belőle sűrű ragut, majd tegyük félre, hogy hűljön.
  13. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
  14. Egy nagyobb méretű hőálló tálba vagy magasabb falú tepsiben kezdjük összeállítani a tornyokat.
  15. Először padlizsánkarika, majd egy kanál paradicsom ragu, egy réteg spenót.
  16. Erre újabb padlizsán karika kerül, majd paradicsom, spenót.
  17. Végül padlizsán karikával zárjuk. Kb. 12 torony lesz.
  18. A tetejükre szórjuk a reszelt sajtot.
  19. 190 fokos sütőben 25-28 perc alatt készre sül.
  20. Ha megsült hagyjuk kicsit hűlni.

Önmagában – akár vega fogásként is – megállja a helyét, de köretként is kínálhatjuk fasírtok, sültek mellé. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom