Paraszt paradicsom

A nálunk paraszt paradicsom néven is ismert paradicsomon tulajdonképpen a húsparadicsomokat értjük. Ezek a nagyméretű fajták főleg a befőző paradicsom alapjául szolgálnak. Nagyon népszerűek, mert bár friss fogyasztásra is kiválóan alkalmasak, főleg a befőzési szezonban keresettek.

Paraszt paradicsom jellemzői

 • A húsparadicsom fajtakör a termesztett paradicsomok közül a legnagyobb bogyóval rendelkezik.
  Bogyómérete 250g – 500g-ig terjed, nem ritka az 1000g feletti termés.
 • Alakját tekintve nem teljesen kerek, néha szabálytalan, gerezdes, felületi bordákkal rendelkező bogyókat terem, de ez a fajtára jellemző tulajdonság.
 • Talán betegségekre való érzékenységük miatt ritkaságszámba mennek, de páratlan ízük és állaguk kárpótol a gondos nevelésért.
 • Állaguk nevükhöz méltóan húsos, de nem kásás, héjukkal együtt szinte szétolvad a szájban; kevés magjuk van.
 • Színtől függetlenül rendkívül zamatosak, nem savasak, érett, szinte elegáns ízük van.
  A hús aránya a maghoz képest magas, így szeleteléskor nem esnek szét a paradicsomkarikák.
 • A legtöbb fajta rózsaszín, vagy piros héjszínnel rendelkezik.
 • Héja vékony, a piros fajták hússzíne sötétpiros, néha egészen téglavörös, pirosabb, mint a héjszín. De a teljesen érett termésen is lehetnek – elsősorban a kocsány tövénél – zöldes-sárgás foltok. A vékony héj sajnos a gombabetegségeknek is kedvez, ezért eleve csak szabadföldön érdemes ezt ültetni – márpedig a nagybani termesztés a minél hosszabb szezon érdekében szinte kizárólag üvegházban vagy fólia alatt történik.

A paraszt paradicsomok felhasználási területei

Ideális fajták a paradicsom befőzésre, de finom rostjaik, vékony héjuk miatt nyersen is élvezetesek. Mivel a bogyókban a hús aránya magasabb a magokénál, ezért könnyen szeletelhető és a szeletek nem esnek szét. Ezért szívesen használják hamburgerekhez, szendvicsekhez is.

Legismertebb fajtái:

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom