Oldal kiválasztása

A nálunk paraszt paradicsom néven is ismert paradicsomon tulajdonképpen a húsparadicsomokat értjük. Ezek a nagyméretű fajták főleg a befőző paradicsom alapjául szolgálnak. 

Paraszt paradicsom jellemzői

A húsparadicsom fajtakör a termesztett paradicsomok közül a legnagyobb bogyóval rendelkezik. Bogyómérete 250 g – 500 g-ig terjed, nem ritka az 1000 g feletti termés. Alakját tekintve nem teljesen kerek, néha szabálytalan, gerezdes, felületi bordákkal rendelkező bogyókat terem, de ez a fajtára jellemző tulajdonság. Talán betegségekre való érzékenységük miatt ritkaságszámba mennek, de páratlan ízük és állaguk kárpótol a gondos nevelésért.

Állaguk nevükhöz méltóan húsos, de nem kásás, héjukkal együtt szinte szétolvad a szájban; kevés magjuk van. Színtől függetlenül rendkívül zamatosak, nem savasak, érett, szinte elegáns ízük van. A hús aránya a maghoz képest magas, így szeleteléskor nem esnek szét a paradicsomkarikák.

A legtöbb fajta rózsaszín, vagy piros héjszínnel rendelkezik. Héja vékony, a piros fajták hússzíne sötétpiros, néha egészen téglavörös, pirosabb, mint a héjszín. De a teljesen érett termésen is lehetnek – elsősorban a kocsány tövénél – zöldes-sárgás foltok. A vékony héj sajnos a gombabetegségeknek is kedvez, ezért eleve csak szabadföldön érdemes ezt ültetni – márpedig a nagybani termesztés a minél hosszabb szezon érdekében szinte kizárólag üvegházban vagy fólia alatt történik.

A paraszt paradicsomok felhasználási területei

Ideális fajták a paradicsom befőzésre, de finom rostjaik, vékony héjuk miatt nyersen is élvezetesek. Mivel a bogyókban a hús aránya magasabb a magokénál, ezért könnyen szeletelhető és a szeletek nem esnek szét. Ezért szívesen használják hamburgerekhez, szendvicsekhez is.

Legismertebb fajtái: a bikaszív, vagy ökörszív, illetve a Góliát paradicsom.

Vissza a kategória cikkeihez