Romus paradicsom

A romus paradicsom egy nagyon dekoratív paradicsomfajta, mely sárga színű bogyókat terem. A húsos, nagyon jó ízű paradicsom fürtökben hozza sárga színű, gömbölyű terméseit, melyek átlagtömege 110-125 g. Ez a fajta – akárcsak a sárga paradicsom fajták többsége, – édesebb a piros fajtáknál.

A romus fajta jellemzői:

A romus paradicsom egy féldeterminált, szabadföldi paradicsom fajta. Karózás, vagy más támrendszer ajánlott a növekedésénél, akárcsak az uborka esetén.

  • Vetés ideje palántaneveléshez: február második fele-március vége,
  • Kiültetés szabadföldbe: május második-fele-június első fele
  • Betakarítás ideje szabadföldön: július második felétől szeptember végéig

Ennek a paradicsom fajtának a felhasználási módjai

Mivel rendkívül jó ízlési tulajdonságokkal rendelkezik, elsősorban friss fogyasztásra alkalmas. Elsősorban azoknak ajánlott a fogyasztása, akiknek emésztési problémák miatt kerülnie kell a savas ételeket. Ugyanis édesebb a piros színű társainál. Szép sárga színe miatt salátákban és egyéb hidegtálak díszítéseként rendkívül jól mutat, főleg piros társaival együtt.

Betegségei

Sajnos az utóbbi években az afrikai vándorpoloska minden hazai kertben megjelent és elsősorban a paradicsomot károsítja. Ezek ellen különböző mechanikus módokon (kézzel történő leszedés, vektorháló stb.), illetve a NeemAzal biológiai növényvédelmi készítménnyel lehetséges.

http://kertabc.hu/zoldsegmagok/paradicsom/paradicsom-romus-detail

Vissza a kategória cikkeihez