Romus paradicsom

A romus paradicsom egy nagyon dekoratív paradicsom fajta, mely sárga színű bogyókat terem. Bár hazánkban a paradicsom a hagyományos piros színű elsősorban, egyre többfelé kapni másféle – akár igazán különleges – színű terméseket is. Érdemes a romust is kipróbálni, ha lehetőségünk adódik rá. A húsos, nagyon jó ízű paradicsom fürtökben hozza sárga színű, gömbölyű terméseit, melyek átlagtömege 110-125 g. Ez a fajta, akárcsak a sárga paradicsom fajták többsége, édesebb a piros fajtáknál.

A romus fajta jellemzői:

A romus paradicsom egy féldeterminált, szabadföldi paradicsom fajta. Nagyra növő fajta, így karózás, vagy más támrendszer ajánlott a növekedésénél, akárcsak az uborka esetén.

  • Vetés ideje palántaneveléshez: február második fele-március vége,
  • Kiültetés szabadföldbe: május második-fele-június első fele
  • Betakarítás ideje szabadföldön: július második felétől szeptember végéig

Ennek a paradicsom fajtának a felhasználási módjai

Mivel rendkívül jó ízlési tulajdonságokkal rendelkezik, elsősorban friss fogyasztásra alkalmas. Salátákba, szendvicsekbe, vagy bármely étel mellé dekorációként egyaránt. Elsősorban azoknak ajánlott a fogyasztása, akiknek emésztési problémák miatt kerülnie kell a savas ételeket. Ugyanis édesebb a piros színű társainál. Szép sárga színe miatt salátákban és egyéb hidegtálak díszítéseként rendkívül jól mutat, főleg piros társaival együtt.

Betegségei

Sajnos az utóbbi években az afrikai vándorpoloska minden hazai kertben megjelent és elsősorban a paradicsomot károsítja. Ezek ellen különböző mechanikus módokon (kézzel történő leszedés, vektorháló stb.), illetve a NeemAzal biológiai növényvédelmi készítménnyel lehetséges.

http://kertabc.hu/zoldsegmagok/paradicsom/paradicsom-romus-detail

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom