Oldal kiválasztása

Sárga paradicsom többféle formában is megtalálható a kerektől a körte alakúig széles a kínálat. Hazánkban a legismertebb paradicsomok a piros fajták, a boltok polcain is elsősorban ezek találhatóak, azonban igazán különlegesek is fellelhetőek, pl. a fehér paradicsom. Hiszen a paradicsom valójában igencsak színes, lehet: fehér, sárga, rózsaszín, lila, zöld, fekete, de akár csíkos is.  A zöldeket leszámítva ezek a paradicsomok jellemzően édesebbek és kevésbé savasak, mint a piros színű bogyók esetében. A piros paradicsom fajták mellett a sárga színűekből is egyre nagyobb a kínálat és talán már nem idegenkedünk tőle.

Sárga paradicsom fajták:

– Sárga körte paradicsom

Ez a paradicsom fajta az egyik legkedveltebb, a folytonnövő paradicsom fajták közé tartozó, melyet már a 17. században Európa számos részén termesztették.  Magassága eléri akár a 150-200 cm, így támasztékot igényel, akárcsak az uborka. Jellemzően 80. napra érik.  Jól tűri a hideget, így még ősszel is szüretelhetők termései.

A termések kicsi körte alakúak, fényes sárgák, nagyon bőtermő fajta. Íze enyhén savanykás, elsősorban friss fogyasztásra ajánlott. Salátákban nagyon mutatós, dekoratív a piros színű fajtákkal vegyítve.

– Arany Napkelte (Golden Sunrise) paradicsom

Ez a fajta egy természetes módon nemesített fajta. Közepes méretű, 70-90 grammos, vékony héjú, aranysárga színű, jellegzetesen édes, gyümölcsös ízű.
Mutatóssá varázsolja a salátát, de mediterrán fogásokhoz is tálalható. A korai paradicsom fajták közé tartozik, akár 2 méterre is megnő. Támasztékot igényel, akárcsak az uborka.

– Citrina paradicsom

Ez egy bőtermő, középkései paradicsomfajta, melynek jellegzetes aranysárga termése a citromra emlékeztet. Az átlagosnál ellenállóbb folytontermő paradicsom, mely akár a 1,5 méteres magasságot is elérheti, így tám rendszer használata javasolt. Bogyói 60-80 grammosak, sárga, hosszú, repedésre nem hajlamos, hegyes végű, citrom alakjával a valódi citromhoz hasonlít. Nagyon lédús, kellemesen friss, gyümölcsös ízű. Kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, salátákba, ételek díszítésére.

http://biovetomag.hupont.hu/31/paradicsom

Vissza a kategória cikkeihez