Szabadföldi paradicsom

A szabadföldi paradicsom, – mint a paradicsom fajták általában – többféle kategória szerint csoportosíthatóak.

I. Növekedésük alapján általában két nagy kategóriába sorolhatók:

  1. a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)
  2. a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.

A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni.  Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Előnyük elsősorban méretükben rejlik.

A nem determinált paradicsom, vagy más néven folytontermő paradicsom, hatalmas lombozatot fejleszt és igen gazdagon terem. Általában egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása. Sok kertész mindkét fajtából tart a kertjében, hogy mindkettő előnyeit ki tudja használni.

II. Felhasználási céljuk szerint az alábbiak különböztethetők meg:

  1. étkezési
  2. szántóföldi korai termesztésű (pl. Elán, Treff), kis lombú, determinált paradicsom fajták
  3. étkezési tömegtermesztésre alkalmas fajták (pl. Mobil, Korall) nagy és kemény bogyójúak
  4. ipari, ezen belül különbséget kell tenni az eltevés módja szerint:
  5. sűrítmények, egészben eltett készítményekhez való fajták (pl. Góbé, Bona)
  6. hámozott/darabolt készítményekhez való fajták (pl. Prizma, Uno)
  7. házi kerti és hajtatási fajták, melyek lehetnek:
  8. igen korai törpe paradicsom fajták (pl. Zömök)
  9. befőzésre alkalmas, nagy bogyójú fajták (pl. Korai Bíbor, Jubileum)
  10. tám rendszeren futtatott, folyton növő fajták (pl. Lugas)

Szabadföldi paradicsom fajták:

Determinált növekedésűek:

  • Korai érésű: Zömök, Mano
  • Középkorai érésű: Kecskeméti Jubileum, Unibac
  • Közepes érésű: Mobil, Roma VF, Ace 55

Folytonnövő növekedésűek:

  • Korai érésű: Buzau50, Mini sárga, Goldkrone
  • Középkorai érésű: Coralina, Marmande
  • Középkései érésű: Ökörszív
  • Közepes érésű: San Marzano

A házi kerti termesztésnek legfőképpen az a célja, hogy lehetőleg júliustól szeptember végéig ellássuk a családot friss és befőzni való paradicsommal.

Általában 2-3 fajtát érdemes termeszteni:

  • igen korai, törpe paradicsomot (pl. Zömök)
  • befőzésre alkalmas, nagy bogyójú fajtákat (pl. Kecskeméti Jubileum, Ace, Marmande)
  • támrendszer mellett, folyton növő hibrideket (pl. Lugas F1).
  • Az utóbbi években jött divatba a törpe paradicsom és a balkonparadicsom fajták, amik a balkonon, cserépben, dézsában termeszthetőek (pl. Balkonstar, Vilma).

Vissza a kategória cikkeihez