Tartalomjegyzék
A szabadföldi paradicsom, – mint a paradicsom fajták általában – többféle kategória szerint csoportosíthatóak.
I. Növekedésük alapján általában két nagy kategóriába sorolhatók:
- a determinált növekedésű fajták (bokor paradicsom)
- a nem determinált (vagy folyton növő) fajták.
A determinált paradicsom sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot eléri. Ezután kezd virágot hozni és termést érlelni. Ezeket a fajtákat más néven bokorparadicsomnak is nevezzük. Előnyük elsősorban méretükben rejlik.
A nem determinált paradicsom, vagy más néven folytontermő paradicsom, hatalmas lombozatot fejleszt és igen gazdagon terem. Általában egészen a fagyokig nem áll meg a növekedése és a terméshozása. Sok kertész mindkét fajtából tart a kertjében, hogy mindkettő előnyeit ki tudja használni.
II. Felhasználási céljuk szerint az alábbiak különböztethetők meg:
- étkezési
- szántóföldi korai termesztésű (pl. Elán, Treff), kis lombú, determinált paradicsom fajták
- étkezési tömegtermesztésre alkalmas fajták (pl. Mobil, Korall) nagy és kemény bogyójúak
- ipari, ezen belül különbséget kell tenni az eltevés módja szerint:
- sűrítmények, egészben eltett készítményekhez való fajták (pl. Góbé, Bona)
- hámozott/darabolt készítményekhez való fajták (pl. Prizma, Uno)
- házi kerti és hajtatási fajták, melyek lehetnek:
- igen korai törpe paradicsom fajták (pl. Zömök)
- befőzésre alkalmas, nagy bogyójú fajták (pl. Korai Bíbor, Jubileum)
- tám rendszeren futtatott, folyton növő fajták (pl. Lugas)
Szabadföldi paradicsom fajták:
Determinált növekedésűek:
- Korai érésű: Zömök, Mano
- Középkorai érésű: Kecskeméti Jubileum, Unibac
- Közepes érésű: Mobil, Roma VF, Ace 55
Folytonnövő növekedésűek:
- Korai érésű: Buzau50, Mini sárga, Goldkrone
- Középkorai érésű: Coralina, Marmande
- Középkései érésű: Ökörszív
- Közepes érésű: San Marzano
A házi kerti termesztésnek legfőképpen az a célja, hogy lehetőleg júliustól szeptember végéig ellássuk a családot friss és befőzni való paradicsommal.
Általában 2-3 fajtát érdemes termeszteni:
- igen korai, törpe paradicsomot (pl. Zömök)
- befőzésre alkalmas, nagy bogyójú fajtákat (pl. Kecskeméti Jubileum, Ace, Marmande)
- támrendszer mellett, folyton növő hibrideket (pl. Lugas F1).
- Az utóbbi években jött divatba a törpe paradicsom és a balkonparadicsom fajták, amik a balkonon, cserépben, dézsában termeszthetőek (pl. Balkonstar, Vilma).
Vissza a kategória cikkeihez