Törpe paradicsom

Léteznek törpe paradicsom fajták, amelyek csupán 60-80 cm magasra nőnek, míg más fajták az akár másfél méteres magasságot is leérhetik. Hazánkban nagyon népszerű a paradicsom, erkélyen, balkonon is szívesen termesztik.

Előre megjósolható mérete és korlátozott növekedése miatt a determinált növekedésű paradicsom kiváló választás, ha könnyen karbantartható dézsás konténerkertet tervezünk például a teraszra, a tornácra vagy az erkélyre. A bokorparadicsom kifejezetten jól érzi magát ilyen körülmények között, mivel általában nagyobb távolságra van szükség két növény között és a saját ültető edény is kimondottan ideális a bokorparadicsom számára. De magaságyásba is remek lehet.

A különösen apró terek esetén a törpe fajták javasoltak, mivel nem annyira terebélyesek. A nagyobbra növő fajtákat szükség esetén célszerű kikaróznunk, támrendszert biztosítani nekik, mint az uborka esetében.

A törpe paradicsom jellemzői

 • Általában determinált korai fajták, mely növése gyorsan megáll.
 • A növény méretével szorosan összefügg a terméshozása. A determinált paradicsom általában egyszerre leterem.
 • Rendszerint egyetlen hónap leforgása alatt beérik az összes paradicsomszem, miután elérte a kifejlett méretét.
 • A virágok a hajtások végén alakulnak ki, majd kezdenek terméssé fejlődni.
 • Az ugyanazon a száron elhelyezkedő paradicsomszemek általában egymást követő napokon érnek be, míg a teljes növényről körülbelül egy hónap alatt leszüretelhető az összes termés.

Törpe paradicsom fajták

 • Zömök
  Hengeres, kemény bogyójú. Korai érésű, determinált növekedésű, friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére alkalmas. Bogyója megnyúlt hengeres, kemény, 60-70 g átlagtömegű, sokáig a száron tartható, repedésre nem hajlamos.
 • Mano
  Igen korai, gyors fejlődésű, szabadföldi fajta. Gömb alakú bogyói 50-60 g átlagtömegűek. Kiváló házi kerti paradicsom friss fogyasztásra. Meleg-, tápanyag és vízigényes növény. Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást igényel.
 • Vilma
  Korai érésű, cserépben és balkonládában is nevelhető paradicsom. Szabadföldön, fólia alatt és lakásablakban való termesztésre egyaránt alkalmas. A tövek nagyon alacsony növekedésűek, ezért a kiskertek ideális növénye. A bogyók átlagos tömege 15-20g. Termései gömbölyűek, élénkpirosak és jóízűek.
 • Balkonstar
  Balkonládában vagy nagyobb cserépben is termeszthető, törpe növekedésű, korai érésű fajta, apró, gömb alakú bogyói friss fogyasztásra alkalmasak.
 • Bajaja Pirosözön
  Törpe növekedésű, korai érésű fajta. Balkonládában vagy nagyobb cserépben is termeszthető. Apró, gömb alakú bogyói friss fogyasztásra alkalmasak.

Ha nincs házi kertünk, de van balkonunk, erkélyünk, teraszunk, ezeket a paradicsomfajtákat ott is sikerrel termeszthetjük. Fényigényes növények, így napos helyre célszerű állítani őket. Azért, hogy csodaszép, nap érlelte zamatos bogyókat szüretelhessünk, érdemes gondoskodni a megfelelő tápanyag utánpótlásról és a rendszeres öntözésről. 

https://www.kertimag.com/main.php?focsop=Bogy%F3s%20term%E9s%FBek&csop=Paradicsom

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom