Oldal kiválasztása

Léteznek törpe paradicsom fajták, amelyek csupán 60-80 cm magasra nőnek, míg más fajták az akár másfél méteres magasságot is leérhetik.

Előre megjósolható mérete és korlátozott növekedése miatt a determinált növekedésű paradicsom kiváló választás, ha könnyen karbantartható dézsás konténerkertet tervezünk például a teraszra, a tornácra vagy az erkélyre. A bokorparadicsom kifejezetten jól érzi magát ilyen körülmények között, mivel általában nagyobb távolságra van szükség két növény között és a saját ültető edény is kimondottan ideális a bokorparadicsom számára. A különösen apró terek esetén a törpe fajták javasoltak, mivel nem annyira terebélyesek. A nagyobbra növő fajtákat szükség esetén célszerű kikaróznunk, támrendszert biztosítani nekik, mint az uborka esetében.

A törpe paradicsom jellemzői

Általában determinált korai fajták, mely növése gyorsan megáll. A növény méretével szorosan összefügg a terméshozása. A determinált paradicsom általában egyszerre leterem. Rendszerint egyetlen hónap leforgása alatt beérik az összes paradicsomszem, miután elérte a kifejlett méretét. A virágok a hajtások végén alakulnak ki, majd kezdenek terméssé fejlődni. Az ugyanazon a száron elhelyezkedő paradicsomszemek általában egymást követő napokon érnek be, míg a teljes növényről körülbelül egy hónap alatt leszüretelhető az összes termés.

Törpe paradicsom fajták

Zömök

Hengeres, kemény bogyójú. Korai érésű, determinált növekedésű, friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére alkalmas. Bogyója megnyúlt hengeres, kemény, 60-70 g átlagtömegű, sokáig a száron tartható, repedésre nem hajlamos.

Mano

Igen korai, gyors fejlődésű, szabadföldi fajta. Gömb alakú bogyói 50-60 g átlagtömegűek. Kiváló házi kerti paradicsom friss fogyasztásra. Meleg-, tápanyag és vízigényes növény. Napos helyet, rendszeres öntözést és tápanyag utánpótlást igényel.

Vilma

Korai érésű, cserépben és balkonládában is nevelhető paradicsom. Szabadföldön, fólia alatt és lakásablakban való termesztésre egyaránt alkalmas. A tövek nagyon alacsony növekedésűek, ezért a kiskertek ideális növénye. A bogyók átlagos tömege 15-20g. Termései gömbölyűek, élénkpirosak és jóízűek.

Balkonstar

Balkonládában vagy nagyobb cserépben is termeszthető, törpe növekedésű, korai érésű fajta, apró, gömb alakú bogyói friss fogyasztásra alkalmasak.

Bajaja Pirosözön


Törpe növekedésű, korai érésű fajta. Balkonládában vagy nagyobb cserépben is termeszthető. Apró, gömb alakú bogyói friss fogyasztásra alkalmasak.

Ha nincs házi kertünk, de van balkonunk, erkélyünk, teraszunk, ezeket a paradicsomfajtákat ott is sikerrel termeszthetjük. Fényigényes növények, így napos helyre célszerű állítani őket. Azért, hogy csodaszép, nap érlelte zamatos bogyókat szüretelhessünk, érdemes gondoskodni a megfelelő tápanyag utánpótlásról és a rendszeres öntözésről.  https://www.kertimag.com/main.php?focsop=Bogy%F3s%20term%E9s%FBek&csop=Paradicsom

Vissza a kategória cikkeihez