Zömök paradicsom

A Zömök paradicsom egy ismert teljesen determinált paradicsom fajta. A paradicsom fajták között igen széles a kínálat, akár az érési időt, akár a termesztését vagy az alakját, színét tekintjük. Hazánkban a legismertebb paradicsomok a piros fajták, a boltok polcain is elsősorban ezek találhatóak, azonban igazán különlegesek is fellelhetőek, pl. a fehér paradicsom

A determinált vagy más néven bokor paradicsom egy kompakt növényfajta, melyet általában kisebb területeken – erkélyeken, teraszokon – termesztenek előszeretettel. Ugyanis ezeknek a jellegzetessége, hogy a lehető legtöbb gyümölcsöt hozza a kisebb méretű növényeken. Gyakran alacsonyra nőnek és jól tűrik a cserépben vagy más konténerben való termesztést. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy akár a legkisebb kertek vagy erkélyek is gazdag termést hozzanak.

Zömök paradicsom jellemzői

A Zömök paradicsom, más néven Lycopersicon determinált, egy kiváló korai fajta. Kiültetési ideje jellemzően május, június hónapban. Napos, meleg helyen, jó vízelvezetésű, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajban érzi jól magát. Rendszeres öntözést igényel. A talaj összetömörödését megakadályozandó, érdemes a földjét időnkét lazítani. Korai termést ad, így gyakran választják azok, akik idő előtt szeretnék élvezni a friss paradicsom ízét és gazdag termését. Ez a fajta kifejezetten alkalmas a korai szezonra és rendkívül kompakt növényeket hoz létre, melyek ideálisak a kisebb kertek és konténerek számára.

Ugyanis alacsony növekedésűek, általában csak 45-60 centiméter magasra nőnek. Ha a fajtára jellemző magasságot eléri, nem nő tovább. Bár kisebb növény, terméskötése kiváló, így bőséges termést hoz, jelentős mennyiségű paradicsomot szedhetünk le róla már június végétől.

A korai érés, a gazdag termés és az kiváló íz miatt ez a fajta nagy népszerűségnek örvend a kertészek körében.

Zömök paradicsom felhasználása

Vékony héjú, kemény, középvastag, hengeres formájú, piros bogyói nem hajlamosak repedésre, jól szállíthatók. Kissé savas, édeskés, kellemes ízű, mely elsősorban friss fogyasztásra alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom